Издвајамо Свет

ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Руски лидер и председник САД крећу у коначни обрачун са џихадом!

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп и руски лидер Владимир Путин заједно ће уништити Исламску државу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шефови две најјаче силе у понедељак увече су први пут разговарали телефоном и договорили се да заједнички крену у борбу против тероризма, на првом месту у Сирији.

Све почиње у Сирији

Мање од недељу дана након председничких избора у САД, Путин је позвао Трампа да му лично честита победу и да разговара с њим о обнављању односа између две земље. Њих двојица су, према саопштењу Кремља, закључила да Русија не представља претњу Америци, већ да Москва и Вашингтон имају заједничког непријатеља – међународни тероризам и екстремизам.

– Путин и Трамп су се сагласили да је ИД непријатељ број један за обе државе. Двојица лидера разговарала су и о томе како да реше кризу у Сирији – наведено је на сајту Кремља.

У саопштењу се додаје да су и Путин и Трамп спремни да раде на успостављању стабилних основа за сарадњу Русије и САД, и то унапређењем трговине и економских веза. Такође, договорили су се да, чим Трамп уђе у Белу кућу 20. јануара, започну конструктивну сарадњу и све размирице оставе иза себе.

С друге стране, Трампов тим је објавио слично саопштење, у ком се наводи да је Путин у телефонском разговору лично честитао новоизабраном америчком председнику на историјској победи на изборима.

– Трамп се радује јакој и искреној сарадњи са Русијом и њеним народом – навео је Трампов тим, не износећи много детаља о разговору између двојице лидера.

Међутим, извори блиски новоизабраном председнику САД за америчке медије су открили да је, поред економске сарадње, главна тема разговора било уништење ИД.

– Путин и Трамп сматрају да је тероризам највећа претња миру и стабилности у целом свету. Трамп је о томе причао и током кампање. Критиковао је председника Барака Обаму зато што не сарађује са Путином у Сирији, а своју ривалку Хилари Клинтон оптужио је да је одговорна за настанак ИД. Такође, новоизабрани председник САД у више наврата је поновио да је боље да на власти у Сирији остане Башар ел Асад него да контролу у земљи преузме такозвана умерена опозиција, у чијим редовима су махом терористи – подсетио је извор близак Трампу.

Он је нагласио да у погледу Сирије Трамп има исто мишљење као и Путин.

– Верујем да ће њихова сарадња у борби против тероризма почети управо у Сирији. Надам се да ће Русија и САД наредне године заједно поразити ИСИС. Трамп ће сигурно укинути помоћ сиријским побуњеницима, тако да није искључено да ће подржати Асада – објашњава неименовани Трампов сарадник.

Слично размишљају

Слично мисли и председавајући руског парламента Вјачеслав Володин, који је рекао да Трамп и Путин деле мишљење о великом броју тема, нарочито о борби против тероризма, што би радикално могло да измени ситуацију у целом свету.

– Одлазећи председник САД Барак Обама игнорисао је руске иницијативе о сарадњи на свим пољима, па и о борби против ИД, и намерно подстицао тензије. Међутим, чини се да Трамп има потпуно другачији став према Москви. Ако испуни своја обећања дата током кампање, однос између САД и Русије ће се из корена променити, као и сутуација у целом свету – навео је Володин.

Он, међутим, додаје да не треба журити са закључцима.

– Трампа смо видели само као председничког кандидата. Остаје да видимо какав ће председник постати – закључио је Володин.

Сусрет пре 20. јануара?

Прес-служба Кремља саопштила је да су се Путин и Трамп договорили да буду у сталном телефонском контакту, а требало би ускоро да се сретну и лично, можда и пре инаугурације председника САД 20. јануара.

– Следеће године Русија и САД славе 210 година од успостављања дипломатских односа, што ће им бити додатна мотивација да поново успоставе јаке везе између Москве и Вашингтона. Оне би требало да буду базиране на заједничким интересима и сарадњи од које ће обе државе имати користи. На тај начин ће Русија и САД промовисати стабилност и безбедност у свету – објавио је Кремљ.

Извор: Информер