Занимљивости Издвајамо

НОВА ХИТ ФОРА НА ЗАПАДУ: Кад те ухвате у криминалу, нисам ја, подметнули ми Путин и КГБ

Владимир Буковски није имао лак живот. Године проведене у гулагу, декаде борбе са КГБ-ом, противљење совјетским лидерима и константна критика совјетског, па Путиновог режима одвеле су овог Руса у Велику Британију, одакле је наставио свој мали рат са режимом у Кремљу.

Међутим, једног јутра, док је лежао болестан у кревету, на врата му је покуцала британска полиција, која му је саопштила да “има информације да се у његовом поседу налазе забрањене фотографије”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Све је било тако бизарно, узнемирујуће. То није био језик слободног друштва у ком сам живео – рекао је Буковски за “Њујорк тајмс”, присетивши се времена када је КГБ прогонио њега и његове пријатеље због “писама и фотографија које је СССР напрасно прогласио незаконитим”.

Међутим, фотографије о којима је причала британска полиција нису имале никакве везе са политиком, већ са дечијом порнографијом. Полицајци су однели компјутер, папире и књиге које је држао на полици, као и још један покварен компјутер из гараже. Буковски је био у шоку.

Совјетски дисидент и некадашњи близак пријатељ британске премијерке Маргарет Тачер неколико недеља касније сазнао је о чему се ради: Тужилаштво је саопштило да се суочава са пет оптужби за прављење недоличних фотографија деце и још пет оптужби за поседовање недоличних фотографија деце.

Суђење је требало да почне у априлу прошле године. Међутим, Буковски (73) је поднео жалбу, па је почетак процеса одложен за децембар, како би форензичари добили више времена да открију порекло фотографија пронађених на дисидентовим компјутерима.

– Цела афера подсећа ме на ону о којој је писао Кафка. Не само да треба да докажем да нисам крив, већ треба да докажем и да сам недужан – рекао је Буковски.

Рус тврди да је жртва нове и изразито штетне форме старог, прљавог трика из кухиње КГБ, познатијег као “компромат” – фабриковања и подметања компромитујућег или илегалног материјала.

Стари компромат обухватао је дорађиване фотографије, подметнуте наркотике, видео-снимке са проституткама које је унајмио КГБ…

Данас, међутим, компромат изгледа другачије. Софистицирани трикови наношења штете путем сајбер-техника, којима је Русија показала моћ на Балтику, у Украјини, Грузији, сада су примарно средство, пише “Тајмс”.

Колико је Русија напредовала у сајбер-ратовању показују и тврдње ЦИА да су хакери Кремља одговорни за пораз Хилари Клинтон на изборима у САД.

Руски сајбер-ратници задужени су за шпијунажу, угрожавање инфраструктуре (попут прошлогодишње ситуацији у Украјини, када је 250.000 људи остало без струје), дискредитовање, креирање лажног јавног мишљења, подметање нетачних информација, рушење угледа…

Поравнавање рачуна

Хаковање није само добар начин за крађу поверљивих информација, већ уједно и идеална прилика за подметање лажних података. Примера ради, када су неидентификовани хакери прошле године провалили у базу података Владе Литваније, нису украли ништа, али су зато подметнули лажне информације да је декларисани проамерички председник Литваније радио као доушник у КГБ-у током својих студентских дана у Лењинграду, пише “Њујорк тајмс”.

Замагљивање свих граница између истине и лажи у циљу потреба операције створило је климу у којој су најозбиљније и најгротескније оптужбе, попут оних за педофилију, само један од алата за измиривање рачуна са противницима, а Владимир Буковски је само један од многих.

Јоан Барберо, директор “Француске алијансе” у сибирском Иркутску, већ дуже од годину дана покушава да се одбрани од оптужби да је објавио дечију порнографију на сајту “Руске мајке”, посвећен бризи о деци. Његови адвокати тврде да су Барберови компјутери хаковани, те да су спорне фотографије у њих убачене тек након што је Француз ухапшен. Разлог не може бити бизарнији: Барберо је имао љубавну везу са супругом једног од локалних моћника, који је решио да му се освети на добри, стари кагебеовски начин, тврди “Тајмс”.

Константин Рубакин, активиста за заштиту животне средине који живи у егзилу у Литванији, такође је оптужен за дечију порнографију. Литванска полиција је покуцала на врата и извршила претрес његовог стана, запленивши компјутер. Рубакин нема дилему да је разлог за тако нешт његова пријава за рад у Форуму грађанског друштва “ЕУ-Русија”, које се бави истраживањем корупције. После неколико месеци, литванска полиција је одбацила случај.

– Они имају за циљ да сваког ко се бори против Кремља представе као дегенерика. Хакери су легитимни део руског оружаног арсенала – тврде литвански активиста за људска права Витис Јурконис и шеф дипломатије те земље Линас Линкевичијус.

 

Извор: Блиц.рс