Србија

КУРТИ ИМА ПАКЛЕНИ ПЛАН! Ево шта намерава НА СЕВЕРУ КОСОВА

Срби на мети Приштине

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти искористио је кризу око регистарских таблица да започне реализацију опасног плана трајног стационарања својих специјалних полицијских снага на северу Косова и Метохије, и то у чак пет база, које су већ изграђене или се њихово инсталирање планира.

Према досад познатим подацима, базе су никле у близини Брњака, Јариња, Јасеновика код Зубиног Потока и између Косовске Митровице и Лепосавића. Како тврди председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун, припрема се и изградња центра на Мокрој Гори, на око 1.000 метара надморске висине, на површини од четири хектара, где је могуће да би биле смештене тзв. Косовске безбедносне снаге, односно будућа „војска Косова“.

У међувремену су се појавиле информације да приштинске власти, у тесној сарадњи са Великом Британијом, планирају изградњу још две базе на северу, али за сада нема потврде тих вести, нити да ли би у ове касарне требало да буду смештене полицијске или војне снаге.

У реализацији нове фазе заузимања севера, власти у Приштини кренуле су у акцију отимања српске имовине, доносећи низ одлука о експропријацији земљишта које је у власништву нашег народа, а без сагласности становништва и локалних власти. Последњи такав потез је одлука о експропријацији имовине у селима Дрен и Лешак, у општини Лепосавић, а ради „реализације инфраструктурних пројеката од јавног интереса“.

Покушај сталног позиционирања припадника специјалних параполицијских јединица Приштине на северу, указује Дрецун за „Новости“, почео је крајем прошлог лета:

– Ово је брутално што они раде, покушавају да успоставе полицијску и војну контролу над севером. Четири базе су већ изграђене, уз пету, која је у плану на пролеће, на подручју Мокре Горе, наводно за припаднике граничних јединица. Изгледа да је то база која је намењена тзв. КБС, односно будућој „војсци Косова“. Да ли планирају поред тога још неку базу, па сада поново одузимају земљу Србима, то још не знамо.

Дрецун наглашава да су изузетно важне гаранције које смо добили од Кфора, односно НАТО, да тзв. косовске безбедносне снаге не могу да долазе на север без сагласности команданта ове мисије, која у складу са својим мандатом, може око тога да се ангажује са легитимним представницима локалне заједнице на северу КиМ.

Генерал у пензији Митар Ковач из Евроазијског безбедносног форума тврди да Приштини у реализацији стратегије инсталирања полицијских, али и војних снага на северу највише асистирају Британци:

– По мојим информацијама, реч је о четири полицијске базе, једној у којој би требало да буду и полицијске и војне, и једној само за тзв. косовске безбедносне снаге или њихова војска. Распоред база је такав да се из њих контролишу све кључне комуникације севера са централном Србијом, надзиру путеви и сва кретања усмере на два административна прелаза Јариње и Брњак. Тиме желе да успоставе потпуну контролу над становништвом на северу и спрече сваки евентуални бунт Срба и изражавање непослушности, у смислу блокада. Све то може да доведе до тоталне изолације Срба на северу, да се од севера направи гето.

КРШЕЋИ СПОРАЗУМ, ЗАУСТАВИЛИ И ВОЗИЛО ХИТНЕ ПОМОЋИ
На административном прелазу Јариње косовска полиција је јуче зауставила возило Хитне помоћи у којем се налазио пацијент упућен у Клинички центар у Северној Митровици. Возач санитета из Северне Митровице Милан Јовановић рекао је за „Косово онлајн“ да су му службеници полиције на Јарињу рекли да је јуче у 10 сати стигао допис да се сва возила регистрована после 10. децембра сматрају нерегистрованим и да је то „по Бриселском споразуму“.

– Прво су узели документа и рекли да је возило нерегистровано и да не може да уђе на Косово. Након тога су нас пустили, али опоменули да више нећемо моћи да уђемо, а ни да изађемо са Косова – рекао је Јовановић, и додао да су иза њих вратили сва приватна возила регистрована на „КМ“ таблице.

Сличне проблеме имали су претходних дана и Срби на прелазу Брњак. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић оценио је да Аљбин Курти покушава да изазове нову кризу и тензије на северу КиМ:

– Реч је о бруталном кршењу и гажењу споразума о регистарским ознакама који су Београд и Приштина постигли у Бриселу 23. новембра, након озбиљне кризе која је претила да угрози мир на КиМ. Србија очекује од ЕУ, која је гарант споразума, да заштити и омогући његово спровођење и јасно се одреди према оваквим потезима Приштине. Споразумом предвиђено је да до коначног решења о таблицама, „КМ“ регистарске ознаке остају у пуној употреби.

АМЕРИКАНЦИ ВЕЖБАЛИ СА КБС
Амерички војници Кфора из регионалне команде Исток извели су јуче вежбу евакуације повређених у саобраћајним несрећама на полигону за вежбу тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) у близини Приштине.

Како се наводи у саопштењу Кфора, вежба је показала интероперабилност неколико НАТО партнера и савезника укључујући Швајцарску, САД, Уједињено Краљевство, Италију и припаднике КСБ. Додали су да је мисија Кфора да одржи безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице на Косову, као што је наложено Резолуцијом 1244 СБ УН.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

јануар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031