Русија

Амери тврде: „Путин жели хаос на Балкану, али неће Руси највише умирати“

„Распад Југославије 1991. године оставио је за собом насиље и превирања, а НАТО-у, предвођеним Сједињеним Државама, припала је улога да решава гадну збрку. Данас, једну генерацију касније, привремена решења које је Вашингтон скројио доживљавају распад, а у нестабилно подручје југоисточне Европе поново би могао да се врати рат“, сматра Џон Шиндлер, стручњак за безбедност и биши аналитичар Националне безбедносне агенције (НСА), преноси „Обзервер“.

Шта је донело америчко замешатељство?
„Босна и Херцеговина, која је деведесетих година привлачила огромну пажњу медија, 10 година животари као полупропала држава. Огрезла у криминал и корупцију, да не спомињемо озбиљан проблем са исламским екстремизмом, Босна је болесна у политичком, економском и социјалном смислу. У овој чудној организацији нико није задовољан. Муслимани имају превелику моћ, Срби је имају недовољно, а Хрвати су незадовољни што немају свој, трећи ентитет.Још је гора ситуација на Косову, бившој српској покрајини, која је стекла независност захваљујући 78-дневном бомбардовању НАТО-а 1999. године које натерало Београд на послушност. Србија инсистира на независности косовског севера, где живе многи Срби (Албанци чине више од 90 одсто косовског становништва, које броји 1,9 милиона људи, а 4 одсто су Срби, од којих већина живи на северу у околини Митровице, у близини Србије).

Српски авиони ће доминирати у региону
Посебно је забрињавајуће руско мешање у Србији. Није случајно што је провокативни воз из Београда за Косово произведен у Русији. Присуство руских обавештајни служби у Србији је изузетно велико и упадљиво. Што је најважније, Москва је Београду недавно поклонила савремено наоружање, укључујући и 60 оклопних возила (половина су тенкови Т-72) и шест Мигова-29.Ти авиони мењају ситуацију у региону. Руски авиони, који би требало да стигну овог пролећа, учиниће Србију једином бившом југословенском републиком која има борбене млазне авионе. Хрватска, чланица НАТО, има десетине расходованих Мигова 21, који су генерацијама старији од Миг-29, а с обзиром да годинама нису одржавани, само ће шачица моћи да полети. Без помоћи НАТО-а Загребу, српски авиони ће доминирати у региону.

Освета за напад на Словене
Прилично је јасно да Путин жели политички хаос на Балкану који ће заокупити пажњу Западу. Он ће спремно ризиковати локални рат да би то постигао, јер Руси неће бити они који ће највише умирати. Попут многих Руса, Путин види западну интервенцију у Босни и на Косову као напад на словенски православни свет и планира освету.У овом тренутку НАТО распоређује снаге у Пољској и на Балтику како би одвратио Русију од авантуризма, али звецкање оружјем могло би у 2017. да се пресели на Балкан, где су државе слабе, а западна контрола делује климаво. САД и европски савезници заиста морају под хитно да смире југоисточну Европу, пре него што проблеми измакну контроли и масовно насиље поново завлада вечито проблематичним регионом“, закључује Џон Шиндлер

Извор: Vestionline.com