Издвајамо Србија

КОНАЧНО ОБЈАВЉЕНО: Ево да ли ће ОБАВЕЗНО СЛУЖЕЊЕ ВОЈНОГ РОКА бити враћено у Србију!

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)

Војни ризик по Србију је мали, а факторе угрожавања безбедности углавном представљају невојне претње, карактеристичне за све земље Балкана: илегалне миграције, албански и исламски екстремизам и међународна мрежа организованог криминала, изјавио је данас начелник Генералаштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Диковић је рекао у да повишене политичке и међуетничке тензије у појединим деловима региона несумњиво неповољно утичу на положај српске заједнице у БиХ и Хрватској.
– Безбедност Срба на Косову и Метохији угрожавају албански екстремисти, неприхватање обавеза Бриселског споразума, висок ниво корупције и организованог криминала и недостатак владавине права. Не треба потценити ни деловање радикалних исламиста на Косову и Метохији, па ни притисак на локалне хоџе које се супротстављају екстремистима, што није непознато. О томе је писао Њујорк тајмс – казао је Диковић.Према његовим речима, пројектоване способности система одбране наше земље су реалне и омогућавају пуну заштити националних интереса.

– Мишљења сам да претерана милитаризација и војна ривалства воде слабљењу економије и сматрам да то у нашем региону није прихватљиво – рекао је он.Генерал Диковић је навео да је питање обавезног служења војног рока међу војницима честа тема, а да, за сада, стручне процене говоре да тренутни концепт добровољног служења војног рока, који стално дограђујемо, задовољава наше потребе.

– Војска Србије тренутно има потребан број војних обвезника, али да би смо осигурали да и у годинама пред нама имамо добру попуну ратних јединица, морамо наћи начин да обучимо довољан број грађана Србије за резервни састав наше војске – рекао је Диковић.

Начелник Генералаштаба је казао да се разматра више могућности за побољшање стања у нашој авијацији. У плану је набавка још два вишенаменска транспортна хеликоптера Ми-17, а водимо разговоре са Руском Федерацијом о евентуалној набавци авиона МиГ-29, која треба да се реализује током 2017, навео је Диковић.

Извор:Танјуг