Издвајамо Србија

КОЦКАЊЕ СА РЕФЕРЕНДУМОМ: Како је Додик преживео руски рулет и шта је пресудило његовим ПРОТИВНИЦИМА

Играње на националну референдумску карту, појачану посетом руском председнику Владимиру Путину, очигледно се исплатило Милораду Додику, оцена је политичких аналитичара, након анализе резултата локалних избора на којима је СНСД однео убедљиву победу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Победи у чак више од пола општина у РС није се надао ни сам Додик, што је признао и у изборној ноћи. Томе је, из угла аналитичара, највише допринело његово коцкање са референдумом о Дану Републике, где му је очигледно игра на „све или ништа“ донела изборну победу, и то више личну него страначку.- Ово јесте шокантно и интересантно, посебно када се узме у обзир проценат излазности на референдум прошле недеље, а који је деловао да иде у корист Савеза за промене на локалним изборима. Међутим, испоставило се да бирачи нису опростили оклевање Савеза за промене када је био у питању национални изазов, што је сигурно био референдум о Дану Републике. Опозиција се превише ослањала на незадовољство народа социјалним питањима, али Додик, који се коцкао са личном судбином, па и националном, на крају је добио изборе. Више је добио он лично него сам СНСД зато што је нешто добро радио – сматра професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Ђорђе Вуковић.За локалне изборе су, сматра Вуковић, била битна и шеталишта, паркови и грејање, али је важније било препознати о чему се ради када је реч о офанизиви из Сарајева на Дан Републике и ратнохушкачки говор.

– У Савезу за промене имају противречан однос према одбрани националних интереса. Они би требало да озбиљно „претресу“ своје идеје, морални и национални кредибилтет. Републици Српској треба јака опозиција да би могла демократски сазревати, али једно је бити опозиција власти, а друго властитом народу. У читавој овој причи око референдума понашали су се као опозиција политичкој логици – истиче Вуковић.

Политички аналитичар из Београда Цвијетин Миливојевић каже да је референдум можда пресудио код лошег изборног резултата, пре свега, СДС, а не читавог Савеза за промене.-СДС је поступао помало непоштено према сопственим бирачима. Они су се придружили свим странкама у Народној скупштини РС и стали иза референдума, а онда су фактички водили неку врсту полубојкот кампање, односно обезвређивали значај тог референдума. С обзиром на то да је бирачко тело СДС традиционално национално, то је заиста била необична кампања. Мислим да је добар део бирача због тога ускратио подршку СДС – каже Миливојевић.Он сматра да је још неколико узрока лошег резултата СДС, попут чињенице да та странка није имала јасну политику ни на парламентарним изборима пре две године.

– СДС се није изјашањавао о врло битним питањима која је наметао 90-их година, као кључна, национална. Устручавао се да их и у кампањи за изборе 2014. јасно каже. С друге стране, Додик никада није био слабији него 2014. Да је СДС остао при ономе шта је била његова изворна национална политика, могао је тада да победи Додика. Таква шанса тешко да ће им се ускоро поновити – истиче Миливојевић.

Извор:Блиц