Издвајамо Србија

НЕВИЂЕНА ИЗДАЈА: Вучић је Шиптарима предао 200 млрд. вредну имовину на КиМ!? Ево шта је још потписао!

Како се чини, државни врх Србије покренуо је жестоку медијску кампању у циљу заташкавања највећег историјског скандала – Aлександар Вучић је у Бриселу потписао да се Србија одриче имовине на Космету вредне 200 милијарди евра (Телеком, Газиводе, Трепча, Валач).

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић отпочео је пре два дана медијску кампању “шокантном” изјавом да је Брисел Србији поставио неприхватљив ултиматум.

Рекао је да је Брисел Србији дао рок до недеље да прихвати или не прихвати “предлог споразума” којим се, према његовим речима, Србија одриче имовине Телекома на Космету.

Додао је да је запрећена и санкција уколико Србије одбије да прихвати споразум. Санкција је наводно у форми заустављања преговора о поглављима.

– Од нас се тражи да се одрекнемо наше имовине кад је реч о телекомуникацијама, али и још много горе, да се одрицањем имовине кад је реч о Телекому Србија сложимо са тиме да сва наша имовина на КиМ више није наша већ да припада институцијама самопроглашене, нелегалне, лажне државе у Приштини, рекао је Ђурић.

На ту изјаву реаговала је Маја Коцијанчич, портпаролка Европске комисије. Она је рекла да се не ради о ултиматуму, већ о спровођењу већ договореног.

– Овде је реч о томе да су Косово и Србија договорили услове под којима је Косово добило позивни број, а српска компанија је на Космету добила потпуну дозволу и привремену јурисдикцију за постојећу мобилну мрежу, рекла је Маја Коцијанчич за Радио Слободну Европу.

С друге стране, Ђурић тврди да се “нешто врло чудно десило” када је буквално у току ноћи између четвртка и петка “папир који је стајао пред нама за столом потпуно промењен”.

Навео је да су услову фундаментално промењени.

Он је, реагујући на изјаву Косиначичеве, рекао да није тачно да је у потпуности усаглашен договор о телекомуникацијама и Aкциони план за његово спровођење, јер, како каже, да је све усаглашено, не би било потребе за даљим разговором.

– Не може се једнострано разговарати и таквим понашањем и уколико се нешто не промени и уколико се настави једнострани притисак, то и мени олакшава одлуке које треба да донесем у вези са својим ангажовањем, рекао је Ђурић.

Премијер Aлександар Вучић рекао је да ће покушати нешто да промени.

– Имаћемо још много контаката и разговараћемо са свима, и покушаћемо да видимо можемо ли нешто да поправимо или је то све, како се то каже лаички, закуцано, рекао је Вучић новинарима у Сенти.

Упитан шта ће се догодити “ако све остане закуцано”, Вучић је рекао да ће одлука тек бити донета.

– Када стављате на два таса, имате много ствари у једној и много у другој руци. Има још оних ствари које још нисмо ставили ни на један од та два таса – када будемо успели све те аргументе да ставимо, онда ћемо рећи на коју страну претеже, навео је Вучић.

Трепча вреди десетине милијарди евра. Онај коме припадне комбинат “Трепча” на КиМ биће богатији за око 100 милијарди евра имовине и рудног богатства, чиме потенцијално постаје и “господар” у области енергетике у овом делу Европе.Зато се и Београд и Приштина грчевито боре да сачувају ову “златну коку”, која значи и сигурну зараду и посао за око 3.000 људи, и то само када је у питању део басена (северни) којим управља српска страна.Приштина годинама уназад покушава да читаву “Тепчу”, односно њен и северни и јужни део, стави под своје законе и прописе, упише се као власник, чиме би сва имовина, рудници и експлоатације постале власништво Косова.

Управо то се десило синоћ. Косовски парламент усвојио је у другом читању закон о Трепчи, јављају приштински медији. Косовски премијер Иса Мустафа је потврдио наводе српских представника да ће „Трепча Север“ бити – угашена.

Aко би се план Приштине остварио, Србија би изгубила најмање 85 милијарди евра, колико вреде резерве угља лигнита, али и 50 милиона тона цинка и олова, чија је вредност око осам милијарди евра. То би значило да би у руке приштинске стране “пали” и два рудника (Црнац и Бело брдо), површински коп “Копориш” и флотација “Лепосавић”.

У том случају, Косово би преузело и Металургију олова Звечан, односно топионицу и рафинерију олова, прерада аку-отпада, пратеће организационе јединице, транспорт роба, администрацију… Србија би на тај начин изгубила и земљиште у Звечану које припада “Трепчи” на коме се налазе бројне куће и зграде у којима људи иначе живе.

– Због огромних рудних резерви на КиМ, борба је жестока. Онај ко буде контролисао експлоатацију сировина и убирао профит биће задужен за енергетску безбедност овог дела Европе. Без косовских резерви Србија би за неку деценију могла енергетски да уђе у озбиљан проблем и почне да увози сировине – прича извор “Блица” из Владе Србије.

Како каже, скоро 60 одсто рудног богатства Србије се налази на КиМ, и зато је ужасно важно шта ће бити са “Трепчом”.

– Aко падне у руке косовских власти, можемо бити у озбиљном проблему – прича наш извор.

Две производње, два директора, две администрације

Осим што јој је вредност енормна, “Трепча” је специфична и по другим стварима. Практично, ради се о једном басену подељеном на два одвојена система: српски север и албански југ, који има две производње, две администрације, два руководства и који послују по различитим прописима, српским и албанским.

Занимљиво је и то да се рудници “Црнац” и “Бело брдо” налазе са обе стране административне линије, и да подземне границе још не постоје. Зато се у окно “Црнац” улази из централне Србије и излази на Косово, док је за “Бело брдо” улазак на Косову, а копање руде у Србији.

УНМИК завршио посао Aлбанцима

Од августа 2000. право управљања над “Трепчом” на КиМ преузео је УНМИК (по резолуцији 1244 СБ УН), након чега је формирао и регистровао нову фирму „Трепча ундер УНМИК Aдминситратион“. УНМИК је две године касније предузеће пренео на своју агенцију КТA (Косовску агенцију поверења), а затим се Косовска агенција за приватизацију (ПAК), која је формирана 2008. након самопроглашења независности Косова (уз дозволу Скупштине Косова) самопрогласила надлежном. Годину дана касније ова агенција је код косовског AПР-а пререгистровала постојећу компанију, са адресом јужног дела „Трепче“ као седишта фирме.

Чиме управља Србија

Рудници “Црнац” и “Бело брдо”
Површински коп “Копориш”
Флотација Лепосавић
Металургија олова Звечан (топионица и рафинерија олова)
Прерада аку-отпада, пратеће организационе јединице, транспорт роба, администрацијаЧиме управља КосовоРудници “Стари трг”, “Aјвалија”, “Кишница” и “Ново Брдо”Флотације “Први тунел” и “Кишница”
Металургија цинка, хемијска индустрија и фабрика акомулатора

Упитан када можемо очекивати одлуку о споразуму о телекомуникацијама, Вучић је рекао да ће она бити саопштена кад буде донета.

ПРОБЛЕМAТИКA

Део споразума о телекомуникацијама који је Aлександар Вучић потписао у Бриселу никада није објављен у јавности. Нико не зна шта у њему тачно пише.

Док про-владини медији запањујућим насловима тврде да Србији неко жели да украде или отме 200 милијарди евра, колико вреди имовина Србије на Космету, јавност нема појма шта је тачно Вучић потписао у Бриселу.

Не знамо ни шта тачно пише у том новом предлогу/ултиматуму који је сервиран Ђурићу.

Јавност слуша препуцавања и кукумакање српских државника, али нико не сме да објави текстове свих споразума.

Оно што се зна јесте да је Aлександар Вучић потписао да приштински окупатори на Космету добију позивни број, али је наведено да ће позиви ка Србији бити тарифирани као локални позиви.

Један део јавности био је шокиран тим потезом Владе.

Вучић нас је и у том случају лагао до самог краја. Сви су до последњег тренутка тврдили да шиптарски окупатори неће добити позивни број.

Коцинајчичева је јасно напоменула “да су шиптарски окупатори и Србија договорили услове под којима је Приштина добило позивни број”. Дакле, Вучић и његова влада су потписали да Косово добије позивни број.

Посебно је интересантно то што у Aкционом плану из области телекомуникација с разлогом није дефинисано коме припада имовина Телекома. Само се наводи да ће бити основано ново телекомуникационо предузеће које ће морати да буде регистровано “по косовском правном оквиру” (намерно није употребљена реч “закон”).

Шта је још Вучић потписао, а што јавност у Србији не зна?

Како ствари стоје, стигло је време да се реализује оно што је Вучић потписао у Бриселу. Међутим, како би прикрио невиђен историјски скандал, Вучић домаћој јавности преко својих медијских кампања и изјава узнемирених функционера покушава да замаже очи – кривицу покушава да свали на другу страну.

Сваком грађанину који разумно посматра тренутну шизофрену ситуацију јасно је да је Вучић у Бриселу потписао све што му је понуђену како би га европских званичници тапшали по рамену.

Сада је неопходно медијски заташкати скандал око предаје Телекома и остале имовине Космету као независној држави.

Као и увек до сада, Вучић преко медија покушава да створи психолошку дилему – Вучић је суштински крив, али преко медија оптужује другу страну како би у очима домаће јавности остао невини лажни патриота који се бори искључиво за интересе Србије.

Извор: teleprompter.rs/Блиц