Србија

ДИВЉА ГРАДЊА ПОЛИТИЧКИ ПРОБЛЕМ САМО У СРБИЈИ Држава није у стању да спречи Муамера Зукорлића да нелегално зида

Муамер Зукорлић (фото:ЈуТјуб)

Нелегална градња бившег муфтије Муамера Зукорлића показала је како једно правно питање после две године у року од два дана постаје политички „проблем број 1“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Кршење закона без санкције довело је до тога да читава зграда никне на јавном земљишту, без иједне грађевинске дозволе. Ствар је дошла до тачке кључања па је уследио низ политичких изјава државних функционера. А све је, у правним оквирима, морало да буде спречено пре више од две године када су грађевински инспектори први пут изашли на терен и констатовали да не постоје законски услови за градњу.

Како је правна ствар постала политичка?

Најпре је бивши муфтија, а данас посланик владајуће већине Муамер Зукорлић негирао да има било шта са изграђеним објектом.

Након упорног инсистирања нашег листа да је реч о нелегалној градњи и да нико, па ни Зукорлић не сме то да ради, премијер Србије Александар Вучић рекао је да жели да мирним путем и разговорима реши насталу ситуацију.

– Хоћете да имамо сукоб православаца и муслимана? Ја нећу. То не значи да сваки муслиман може да ради нешто је противзаконито, али дајте нам начин да видимо како ћемо да применимо закон. Мислите ли да ће муфтија да пусти да му то тек тако неко сруши без присутних 5.000 људи.

Неочекивано, на све се надовезао заштитник грађана Саша Јанковић који није реаговао две године на противзакониту градњу, као ни на серију текстова у „Блицу“, већ се огласио тек након Вучићеве изјаве.

– Вучић нема право да суспендује законе Србије по својој процени. Он прави својеврстан државни удар тако што преузима надлежности свих државних органа – навео је Јанковић

Председница Санџачког одбора за заштиту људских права и слобода Семиха Качар каже за „Блиц“ да је реч о правној ствари и да је у том пољу све морало да остане.

– Овде институције система не раде, закони се не поштују, ушли смо у анархију. Кад обични људи граде, брзо реагује инспекција. Међутим, има моћника који су изнад закона – наводи она.

Зукорлић опет прети: Тужбе против „Блица“

Народни посланик Муамер Зукорлић и даље прети „Блицу“ тужбама. Бивши муфтија уверен је да су му откривањем махинација повређена права, а једино што није сигуран јесте колико ће пута „пресавити табак“.

– Када сам затражио да ми анализирају текстове у „Блицу“, речено ми је да бих могао да поднесем десет тужби. Мој адвокат ће поднети неколико тужби против „Блица“, не знам да ли ће успети баш десет – изјавио је Зукорлић.

Он је навео да су локални органи у Новом Пазару главни носиоци криминала, као и да, ако нисте добри с њима, онда ће они да потплате дневни лист „Блиц“.

– Бићете шест дана на насловној страни „Блица“, колико сам био ја. Трамп је био два дана, цунами три, поплаве у Србији четири дана, а ја шест – рекао је Зукорлић.

На питање какву поруку шаље тиме што нелегално гради и крши закон, Зукорлић је одговорио:

– Ако је закон закон, зашто се свакодневно мења. Зашто није свето слово па га морамо примењивати, а никад не мењати. Немам проблем са законом већ са његовом селективном применом.

 

Извор: Блиц