Србија

Албанци опет уцењују: Прво повратак Српске листе,па формирање ЗСО

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Срби се позивају на Бриселски споразум, а Албанци у косовској влади са друге стране, кажу да неће бити Декрета о формирању Заједнице и да ће радити у складу са одлуком Уставног суда

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скоро ће годину дана како је требало да почне формирање Заједнице српских општина на Косову. Уместо да буде и формално проглашена, није се почело ни писање њеног статута. Представници Срба траже убрзање формирања Заједнице српских општина, док Албанци захтевају од Срба да најпре одмрзну своје ушешће у институцијама.

Не попуштају ни једни ни други. Срби се позивају на слово бриселског споразума преузете обавезе Приштине. Албанци у косовској влади са друге стране, кажу да неће бити Декрета о формирању Заједнице, и да ће радити у складу са одлуком Уставног суда.

Српски представници кажу да су захтевом о декрету за формирање Заједнице, пружили руку за проналажење компромиса.

– Ми смо само тражили да се спроведе оно што смо договорили коалиционим споразумом, очигледно је да и даље постоји расположење да се настави иста таква клима као што је била раније, односно да се не испуњава оно што смо се договорили. Ми ћемо наставити своју политичку борбу свим средствима и сигурно се нећемо помирити са тим што очигледно не постоји добра воља да се спроведе оно што је договорено – каже Бранимир Стијановић, потпредседник косовске владе.

– Договорено је у Бриселу да се принципи имплементирају. Имплементација принципа договорених у Бриселу, потписаних од стране два премијера предвиђа да се они у косовски систем имплементирају. Дакле, одлуком косовске владе треба да се спроведе тај део споразума. Не разумем у чему је проблем – каже Љубомир Марић, министар за локалну самоуправу.

Одбијајуће ставове албанских представника у влади о Заједници српских општина у Приштини гледају кроз призму припрема за могуће ванредне парламентарне изборе, који би могли да уследе на пролеће. Такође, приближавању ставова српских и албанских представника у влади о ЗСО, за сада не доприноси ни Споразум Београда и Приштине о телекомуникацијама.

У Приштини кажу да је добијање телефонског префикса +383, услов за формирање Заједнице. Према договору, телефонски код који Србија додељује Косову, треба да буде формално озваничен 15. децембра.

Извор :РТС,Телеграф