Издвајамо Свет

„НЕ БОЈТЕ СЕ“ Први Трампов интревју: Мигранти, абортус, геј бракови… шта од обећаног ПАДА У ВОДУ!

Доналд Трамп (фото:ЈуТјуб)

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп изјавио је у интервју објављеном у недељу да ће се одрећи годишње председничке плате од 400.000 долара, а узети само један долар што мора по закону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не намеравам да примам плату. Нећу је узети. Мислим да по закону морам да узмем један долар, па ћу узети један долар годишње – рекао је Трумп у Си-Би-Ес-овој емисији “60 минута” и тиме потврдио своје обећање из кампање, преноси Дејли меил.

О ИЛЕГАЛНИМ ИМИГРАНТИМА

Он је поновио да ће протерати три милиона илегалних имиграната.

– Људе који су криминалци и имају судска досијеа, који су чланови банди, кријумчари дроге (…) којих је сигурно два, а можда и три милона, ћемо протерати из наше земље или ћемо их затворити – рекао је Трамп.

У једночасовном разговору новоизабрани председник се дотакао свих важнијих тема које је пропагирао и у кампањи.

О ПОБАЧАЈУ

На питање да ли ће Врховни суд променити одлуку из 1973. по којој је побачај легалан у читавим САД, Трумп је навео да је он лично против побачаја, но ако дође до промене одлуке, свака ће држава сама одлучивати о овој теми. То значи да ће женама бити омогућен легални побачај у појединим државама, али да ће можда у некима бити и забрањен.

– Да, то значи да ће неке жене, ако желе да побаце морати да иду у друге државе. Видећемо шта ће бити – рекао је Трумп.

У питању је чињеница да ће Трамп у свом мандату морати да именује најмање једног судију Врховног суда који би потомимао конзервативну већину која би се могла одлучити на ревиидирање одлуке о побачају и тако отворити могужност за забрану абортуса о појединим државама.

О ИСТОПОЛНИМ БРАКОВИМА

– То је већ регулисано закономи немам с тим проблем – рекао је новоизабрани председник одбијајујћи да се изјасни о томе да ли ихподржава.

О СПЕЦИЈАЛНОМ ТУЖИОЦУ ЗА ХИЛАРИ КЛИНТОН

Још једно питање на које је избегао одговор било је и оно да ли ће ангажовати специјалног тужиоца како би истражио аферу Хилари Клинтон око употребе приватних сервера и слања електронске поште, као што је то обећавао у кампањи.

О ТОМЕ ДА ЊЕГОВИ ПРИСТАЛИЦЕ ТРЕБАЈУ ДА ПРЕСТАНУ ДА МАЛТРЕТИРАТИ ЉУДЕ

Последњих дана усталило се мишљење да Трампове присталице малтретирају Афроамериканце, Латиноамериканце, муслимане, хомосексуалце…

– Изненађен сам оптужбама. Ако тога и има, престаните, јер намеравам да ујединим земљу. Ево, и у камере кажем, ако ће то помоћи – престаните! – рекао је.

О ТАЈНИМ ПЛАНОВИМА КАКО ЋЕ ПОРАЗИТИ ИСИС

– О томе нећемо причати. Не желим да ишта о томе чују. Никоме не желим ништа рећи – викао Трумп је, иако је новинарка инсистирала на одговору.

О ГРАДЊИ ЗИДА С МЕКСИКОМ

Трамп је потврдио да је озбиљно мислио када је најављивао градњу зида на граници с Мексиком.

– Дефинитивно да. Иако, на неким подручјима могли би користити и ограду уместо зида. Знате, ја сам јако добар у томе. То се зове грађевина – казао је.

О СУСРЕТУ С ОБАМАМА

– Било је предивно. Нисам желео да разговор заврши јер смо имали толико да један другом да кажемо – рекао је Трамп.

Он и Обама причали су о, између осталог, о ситуацији на Блиском истоку, изборима…, а Трамп је на крају Обаму назвао “врло паметним човеком с одличним смислом за хумор”.

На састанку, како је рекао није било ни речи о тешким оптужбама које су њих двојица измењали током кампање.

О ОБАМАКЕРУ

Трамп је рекао да би волео да задржи неке делове Обамине здравсвене реформе попут мере која би и даље штитила људе којима је већ изречена дијагноза.

– Све ће бити у реду. Неће се све променити у два дана, имат ћемо период прилагођавањха. Верујте, имат ћемо пуно бољу здравствену заштиту за пуно мање пара – рекао је.

О НАМЕРИ ДА МАЊЕ ТВИТУЈЕ

– Пуно боље ћу се контролисати, ако ћу уопште више и користити Твитер. Знате, ипак сам ја сад председник. Ипак, друштвене мреже су ми много помогле, поготово на подручјима у којима су су противници могли да потроше више пара него ја. Мој пример показује да су друштвене мреже важније и од новца – нагласио.

О ТОМЕ ДА ГА СЕ ЉУДИ БОЈЕ

Трумп је увјерен како га се боје они људи који га заправо и не познају. Такођер, Трумп је на Твитеру пре интервјуа написао како су неки од демонстраната били „професионалци“.

– Ја би тим људима поручио: Не бојте се. Вратит ћемо нашу земљу. Тек смо имали изборе и знам да им треба мало времена. Знате, људи протестују. Али да је Хилари победила моје би присталице биле на улицама а онда би сви рекли: Ох, па то је страшно. То су двоструки стандарди’ -закључио је 45. амерички председник.

О ТЕЛЕФОНСКОМ РАЗГОВОРУ С ХИЛАРИ КЛИНТОН

– Знам да јој је било јако тешко, али била је пријатна и љубазна. Стварно није могла бити пријатнија. Ја сам јој честитао на великој борби. Знате, она је јака и интелигентна жена… – рекао је Трамп одговарајући на питање о првом телефонском разговору у изборној ноћи са свјом противкандидаткињом

О ОДМОРУ

Он је навео да његова администрација неће користити много одмора, јер “има много посла који треба завршити”.

Извор:Блиц.рс