Издвајамо Србија

ОБРАД КЕСИЋ ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР ИЗ ВАШИНГТОНА: Амерички заокрет према Русији је шанса за Србију

Политички аналитичар из Вашингтона о потресима после доласка Доналда Трампа на чело САД, најављеној сарадњи са Москвом, новом “схватању” Балкана…

Важно је да препознамо да је избор Доналда Трампа за председника САД изузетно значајан моменат за америчку спољну политику, и да свет који смо мислили да разумемо, сада морамо да преиспитамо, јер се он нагло може променити. У року од десет месеци, годину дана, може се догодити заокрет у САД, посебно према Русији. То отвара прилику за Србију и Републику Српску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истиче ово, у интервјуу за “Новости”, Обрад Кесић, политички аналитичар из Вашингтона, описујући атмосферу у америчкој престоници као напету. Елита је, каже, у шоку, медији су у шоку, такозвани експерти су у шоку. Али, знатан део народа није у шоку. Обични људи нашег порекла и Американци републиканци, били су уверени да он добија, осим у случају да их покраду.

* Међу кључним државама за победу Доналда Трампа су Охајо и Пенсилванија, у којима живи доста наших сународника у САД. Какво је било њихово расположење?

– Наши људи су 100 одсто веровали да гласају за будућег председника, и сви су чекали до јутра резултат. Срби су као заједница, због негативног имиџа Хилари и Била Клинтона преко 90 одсто гласали за Доналда Трампа, укључујући и оне демократског опредељења. Неке демократе нису гласале за Трампа, али ни за Клинтонову. Само је око пет одсто наших људи гласало за Хилари.

 

* Да ли тако високо поверење исказано Трампу може бити праћено и реалним очекивањима да и у односу САД према Србији дође до неких помака?

– Имамо три јака адута који би могли да указују на то. Први је то што ће Руди Ђулијани, који познаје Србију и има добро мишљење о премијеру, имати водећу улогу у администрацији. Сенку би могла само да представља његово недавно појављивање у Клинтоновој фондацији, којом је Трампова администрација одлучна да се бави преко Министарства правде. Други адут је то што је познато да су Срби у Америци гласали за Трампа, чак су амерички медији приказивали како га Срби у Србији подржавају. Најзад, кључни Трампови људи везани за спољну политику, као што је амбасадор Џон Болтон, били су критични према агресивној америчкој политици условљавања према Србији и Републици Српској. Генерал Мајкл Флин имаће руководећу политичку функцију, а он је један од великих критичара америчког беспотребног мешања у ратове на Балкану, нарушавања спремности војске и отварања врата тероризму да уђе у Европу и нападне Америку 11. септембра. Дакле, постоје људи у администрацији који нису оптерећени ратовима, тиме ко су добри, а ко лоши момци из рата, већ гледају амерички интерес. Они проучавају како се Америка нашла у ситуацији мешања у грађанске ратове и изабрала, можда, погрешну страну.

Очекујете ли да би и по питању Косова могло да дође до неких промена?

– Колико су Срби били против Хилари Клинтон, толико су Албанци и Бошњаци били за њу. То ће, свакако, да буде оптерећење за односе Сарајева, Тиране и Приштине са Вашингтоном. У контакту са људима који су везани за Трампову кампању видимо да постоји списак људи који су радили против њега, критиковали га, вређали, и нису га подржавали. То се односи и на свет. На том списку су градоначелник Лондона, Париза, бивши председник Мексика, Еди Рама, који је Трампа назвао будалом.

* Значи ли то да би могло бити новина и у односима према Републикци Српској?

– Имам индикације да постоји велико разумевање за Републику Српску, чак се озбиљно разговара како да се БиХ извуче из кризе. Изнели смо идеју о затварању канцеларије високог представника, као једног од кључних мотора који ствара кризе.

 

* Обамин слоган су биле “промене”, а Трамп их, чини се, заиста доноси?

– Људи су фрустрирани. Порастао је број људи који и не траже посао, јер су без наде. Један одсто богатих на крају Обаминог мандата још су богатији него што су били кад је ушао у Белу кућу. Он је изневерио једно од кључних обећања да ће праведније да расподели богатство. Имамо најспорији економски раст од Другог светског рата, а боље плаћени послови напуштају Америку. Та фрустрација је кључ за разумевање за шта су људи гласали – за промене и против Хилари.

* Због чега Клинтоновој нису помогли ни огромна подршка елите, ни долари?

– Републиканцима су међу демократама на мети баш Клинтонови, који су у политици 30 година. Бирачима је сметало што су се обогатили, док су се хвалили да никад нису водили бизнис. Бил Клинтон је најбогатији бивши председник у модерној историји САД. А Хилари је и сама себи непријатељ. Делује хладно, све калкулише, нема харизму.

* Трампови ставови изазвали су пометњу у свету, јер све окреће “наглавачке”?

– Оно што је Трамп спонтано говорио о нуклеарном оружју, раскидању споразума са Ираном, депортацијама, не можемо да схватимо озбиљно. То је и сам брзо кориговао. Но, оно што је више пута понављао током кампање, морамо да схватимо озбиљно. Обећао је три ствари. Прва је потпуна нормализација односа са Русијом и изградња партнерства с Москвом по питању Блиског истока, Сирије, односа са Кином, политике према Европи. Друга је преиспитивање односа према НАТО, који је до сада био недодирљив, упркос дугом незадовољству САД према савезницима због недовољног улагања у одбрану. Трећа тачка, изузетно важна и за Србију, јесте најава нових трговинских споразума са регијама у свету.

 

* Док најављује заокрет САД према Русији, Трамп је врло критичан према ЕУ?

– Европа нема висок приоритет на Трамповој глобалној листи. Он Европу види, како је рекао, као “болесника” западног света, због миграната, економских проблема, конфронтације с Русима, подршке ратовању у Сирији, рушења власти у Либији, сматра да су допринели проширењу претње радикалног ислама. Ако Британци и Немци буду одређивали критеријуме, што се тиче односа САД и Русије, то би могло додатно да затегне односе и направи конфронтацију са новом администрацијом у Вашингтону. Ако то не буду чинили, страховаће да ће сваки договор бити на њихову штету. Ипак, ако Европа буде мудра, може да препозна интерес у бољим односима Вашингтона и Москве.

* Има ли Трамп неку “невидљиву” подршку за тако храбре заокрете?

– Трамп је показао изузетну одлучност за изградњу бољих односа са Русима. Никад нисам видео у Америци кандидата са оволико храбрости када је спољна политика у питању. Толико храбрости у САД има или човек који је потпуно наиван, или онај који не дугује естаблишменту ништа. Извесно је да је сада први пут изабран председник који није имао неку политичку функцију, и зато ништа не дугује естаблишменту.

* Може ли без подршке тог естаблишмента, ипак, све то да спроведе?

– Више од седамдесет процената ветерана подржало је Трампа. Пентагон је уз њега, јер је америчка војска, која ратује од 2001. године, у кризи. Постоји жеља да се заврши са тим ратовима. Сведочења војних начелника у Конгресу говоре да нису способни да воде два рата истовремено против две озбиљне војске. То говори о кризи војске. Војни естаблишмент га је подржавао. Што се тиче обавештајног естаблишмента, то је увек повезано са војним. Али, они су ипак били и подељени, јер су Клинтонови градили естаблишмент, поготово у Стејт департменту.

* Да ли би Трамп сада могао да направи велику “чистку”?

– Трампова кампања прави спискове непријатеља, али он има и два проблема. Долази на место председника са више људи који имају негативно него позитивно мишљење о њему. Чак и међу његовим гласачима четвртина има негативно мишљење, само што још горе мисле о Хилари! Биће, стога, велики изазов да успостави ауторитет и буде ефикасан. Други проблем је у Конгресу, где ће имати проблем са својом странком. Први тест је да ли ће Пол Рајан поново бити изабран за председавајућег доњег дома. Ако га Трамп подржи, значи да прави компромис са естаблишментом, а ако не, улази у борбу са сопственом странком, са неизвесним исходом.

* Једна од главних оптужби против Трампа је да је непредвидив, и као такав неподобан за главнокомандујућег који носи “нуклеарни кофер”?

– Један човек не може спонтано да одлучи о бомбардовању, то постоји само на филму. Постоје процедуре које омогућавају контролу система. То не значи да он не би могао да употреби нуклеарно оружје нижих размера. Неки војни стручњаци сматрају да таква могућност може да буде озбиљно упозорење терористима.

ДОБРО ПОЗНАЈЕ НАШ РЕГИОН

* ИМАЈУЋИ у виду да је нова прва дама Словенка, Трамп свакако познаје наш регион?

– Увек је лакше имати сарадњу са неким ко зна где је Словенија, Србија, Босна, јер у Америци то није уобичајено. Често, кад кажем да сам Србин, коментаришу да им је жао што се у мојој земљи ратује, мислећи да сам из Сирије… Колико Трампа то познавање региона везује за нас, или ствара неку симпатију, нисам сигуран, али у суштини он свакако није оптерећен негативним имиџом према Србима. То је корак напред, нова нада. Трамп је некако поново анимирао и нашу заједницу у Америци.

ПОРОДИЦА

* ТРАМПОВА породица је врло бројна. Колико се ослања на њу?

– Људи који га познају и друже се са Трампом кажу да је породичан човек. Колико поверења има у децу показују водеће улоге које им је дао у кампањи. Неки мисле да ће бар једно од деце да добије неку функцију у администрацији. Ја нисам сигуран, јер видим да намерава да они преузму одговорност за бизнис. Председник, иначе, има само законску обавезу да лично не води бизнис, али закон ништа не говори о члановима породице. То је потенцијално опасан “облак” који ће да га прати.

СРБИ КОД ТРАМПА

* ПОСТОЈЕ наговештаји да ће у Трамповом тиму бити двојица Американаца српског порекла?

– Реч је о особама које нису познате широј јавности, али их знају они који прате њихову успешну каријеру. Ради се о две особе који имају добре везе са људима који су подржавали Трампа политички, из републиканске странке. Мислим да постоји озбиљна шанса да се бар једно од њих нађе на важној функцији у новој администрацији.

 

Извор: Дубравка Савић,Новости.рс