Издвајамо Свет

Трампова чистка: Лете гувернери, саветници, ФБИ агенти… а деци ПОСЕБАН ТРЕТМАН!

Доналд Трамп (фото:ЈуТјуб)

Прелазак Доналда Трампа у Белу кућу за сада не иде глатко, судећи по томе што је Мајк Роџерс, један од кључних саветника за националну безбедност изненада напустио своју функцију у уторак. Уз то, Трампово инсистирање на томе да његова деца добију приступ строго поверљивим безбедносним подацима додатно подиже буру у америчкој јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мајк Роџерс, некадашњи републикански конгресмен без објашњења је напустио Трампов „транзициони тим“ за прелазак у Белу кућу. Међутим, неколико извештаја показује да је Роџерс жртва Трампове „чистке у стаљинистичком стилу“.

Новоизабрани председник је у уторак увече покушао да јавности представи мање хаотичну слику, написавши на Твитеру да је „процес предаје власти веома организован“.

– Само ја знам ко су финалисти – написао је Трамп мислећи на коначан избор својих саветника, које као да бира у маниру свог ријалити програма „Шегрт“, преноси британски „Гардијан“.

Недељу дана након избора, Доналд Трамп и његов потпредседник Мајк Пенс састали су се у „Трамп кули“ како би се договорили о именовању кључних људи у новом тиму.

Мајк Роџерс, који судећи по Трамповом избору очигледно није прошао „у финале“, председавао је обавештајним комитетом, а иза себе има каријеру у војсци и ФБИ.

– Поносан сам што сам радио с овим тимом и оним што смо постигли. Створили смо добре смернице поводом решавања проблема пред којима је национална безбедност наше велике земље – рекао је Роџерс.

Његов одлазак потврдио је мишљење скептика који оспоравају Трампове способности, почевши од тврдњи да ће сама транзиција власти и прелазак у Белу кућу бити веома турбулентни. Прошле недеље Доналд Трамп је отпустио шефа свог дотадашњег тима Криса Кристија, гувернера Њу Џерсија.

Утицај зета

„НБЦ њуз“ је цитирао анонимни извор који тврди да су и Роџерс и Кристи „жртва стаљинистичке чистке“ коју су иницирали људи Џареда Кушнера, Трамповог зета.

Према неким гласинама, Кушнер се на тај начин осветио Крису Кристију, који је 2005. године био државни тужилац, када је послао Кушнеровог оца Чарлса у затвор на три године због избегавања плаћања пореза и нелегалних донација.

Кристи је тада осрамотио породицу Кушнер, јер је јавности открио како је Чарлс Кушнер чак унајмљивао проститутку која је за циљ имала да заведе његовог зета. Затим је планирао да сними њихов однос и искористи га против сопствене сестре, са којом је тада био у лошим односима, писао је „Њујорк тајмс“.

Сурова борба за позиције

– Два наша извора описала су атмосферу препуну сплетки и забадања ножа у леђа. У току је немилосрдна борба Трампових лојалиста, а главне награде су позиције у Белој кући – преноси „НБЦ“.

Да нешто није како треба потврдио је и Елиот Коен, виши званичник Стејт департмента у администрацији Џорџа Буша, који је прво похвалио, па затим искритиковао Трампов тим.

– Након контакта са Трамповим тимом, променио сам мишљење. Држите се даље од њих! Бесни су, арогантни, и вриште како су победили. Биће веома гадно – написао је Коен на Твитеру.

Трампова деца и приступ поверљивим подацима

Док су Пентагон и Стејт департмент саопштили да тек треба да одрже састанке са новом администрацијом, појавиле су се тврдње да Трампова деца, Доналд јуниор, Ерик и Иванка, као и Иванкин муж Џаред Кушнер, треба да добију приступ поверљивим подацима. Извори „Гардијана“ наводе да је управо Трампов зет Кушнер један од кључних креатора одлазака Кристија и Роџерса.

Такође, Трамп је решио да деци препусти управљање породичним бизнисом, иако би то довело до сукоба интереса и прилике за потенцијалне малверзације.
Поводом тога реаговао је и Ари Флајчер, бивши секретар за штампу Беле куће, који је на Твитеру поручиоТрампу:

– Бесплатан савет: Престани с тим. Не ради то. Председништво је веће од твог породичног бизниса. Једноставно престани то да радиш.

Ствари у Трамповом тиму мењају се из сата у сат, па је тако Бен Карсон, познати неурохиррг и бивши кандидат за председника који је наводно требало да постане министар здравља, такође отпао из могућих комбинација.

– Желим да се бавим многим областима, а не да будем ограничен само на једну, изјавио је за „Вашингтон пост“ Карсон, иначе један од највећих Трампових присталица међу Афроамериканцима.

Фактор Ђулијани

Највећа мистерија и уједно највећа награда јесте место државног секретара, тј. шефа дипломатије. Након претпоставки да ће то место припасти Поли Добријански или можда Њуту Гингричу, у први план је искочио бивши градоначелник Њујорка Руди Ђулијани, један од највећих Трампових савезника. Иако нема никаквог искуства у спољној политици, Ђулијани (72) је за сада највећи фаворит за ту позицију.

Ипак, појавиле су се тврдње које наводе да је Ђулијани имао много пословних веза са непријатељима Америке. Наводно је за велику новчану надокнаду лобирао за дисидентску групу из Ирана, упркос томе што је та организација тада у Стејт департменту сматрана терористичком групом. Такође, Ђулијани је радио за адвокатску фирму чији су клијенти били Садам Хусеин, терориста Абу Нидал и нафтна компанија бившег председника Венецуеле Уга Чавеза – дакле особа које је Америка сматрала непријатељима.

Извор:Блиц