Издвајамо Свет

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НАКОН АМЕРИЧКИХ ИЗБОРА: Европа се спрема за рат против САД, ствара своју војску ван НАТО!

Победа Доналда Трампа на председничким изборима у САД тера европејце да створе нови војни савез који ће бити независан од НАТО алијансе (читај Америке). Непознато је да ли ће ЕУ остати савезник ”нове” Америке.

Председник Европске комисије (ЕК) Жан-Клод Јункер је констатовао неизбежност стварања новог војног савеза уколико САД у дугорочној перспективи одустану од одбрамбене помоћи Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

”Треба да размишљамо о питању стварања новог одбрамбеног савеза све до стварања нове европске армије. То је музика будућности и она се већ чује, али није још допрла до ушију многих Европљана.”, рекао је Јункер.

Уколико се планови Доналда Трампа остваре, европски партнери САД ће морати сами да се наоружавају и траже алтернативу.

 

Старешине ЕУ такође забрињава и Трампов чврст став да су за њега интереси америчког бизниса изнад свега, што многи могу да окарактеришу као економски напад на ЕУ, а неки од представника ЕУ се такође боје и војне интервенције, сматра руски политиколог Александар Гусев.

Стручњак такође наводи да би европски војни савез могао да се оформи у случају да Америка препусти Европу њеној сопственој судбини, где би морали да се смишљају нови механизми за одбрану, а то би даље водило ка распуштању НАТО пакта.

Чешки премијер Богуслав Соботка је први још у августу иницирао стварање војних снага ЕУ ради ”одбране од руске агресије и борбе против терориста и имигрантске кризе”, а на путу је стварање војног савеза Немачке и Француске.

 

Извор: Правда