Издвајамо Србија

Ако живите у згради у Србији, више ништа неће бити исто!Ево која је најважнија одлука усвојена

Посебни акти о законима биће донети за неколико месеци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о становању и одржавању зграда који предвиђа обавезне органе зграде – Скупштину станара и управника зграде. За закон су гласала 134 посланика, а пет их је било против. Законом је утврђено да уколико се станари међусобно не договоре ко ће бити управник зграде онда имају могућност да изаберу професионалног управника са списка Привредне коморе Србије.

Уколико се станари не договоре ни око професионалног управника локална самоуправа ће на одређено време увести принудног управника зграде. Професионални управници мораће да прођу обуку и да добију лиценцу за обављање тог посла што ће тачно бити утврђено посебним актима који ће, како је најавила министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, бити донети за неколико месеци.

Како је још навела, циљ закона је да буде обезбеђен минимум одржавања који мора да постоји у свакој згради најпре ради безбедности грађана.

Законом је предвиђено вођење Регистра стамбених заједница коју ће као електронску јавну базу података водити локалне самоуправе. Јединствену централну, јавну, електронску базу података о свим стамбеним заједницама из свих регистара на територији Србије водиће Републички геодетски завод.

Законом је предвиђено и доношење Националне стамбене политике и акционог плана за њено спорвођење. Закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику. Раније данас изгласан је и Закон о управљању аеродромима који предвиђа могућност давања аеродрома у концесију како би се обезбедио новац за његов развој и ефикасније комерцијално коришћење.

Нова седница

После гласања, у 15 сати, требало би да почне нова седница са 27 тачака дневног реда, међу којима је више финансијских закона, као и потврђивање Уговора о зајму са кинеском Еxпорт- Импорт банком за изградњу аутопута и то деонице Сурчин-Обреновац.

На дневном реду биће и измене Закона о регулисању јавног дуга СРЈ по основу девизне штедње грађана и Предлог закона о регулисању јавног дуга Републике Србије по основу неисплаћене девизне штедње грађана положене код банака чије је седиште на територији Србије и њиховим филијалама на територијама бивших република СФРЈ.

Посланици ће разматрати и избор члана Савета гувернера НБС, члана Савета Комисије за заштиту конкуренције, чланова Савета РЕМ, као и члана Одбора Агенције за борбу против корупције. Предложено је да се на дневном реду нове седнице нађу измене Закона о систему плата запослених у јавном сектору, као и измене закона о јавним медијским сервисима и о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис.

Предложено је да се разматрају и измене Закона о уређењу судова, који је поднео посланик СНС Александар Мартиновић. Посланици би на новој седници требало да размотре и измене закона о тржишту капитала, о преузимању акционарских друштава, о јавној својини, о акцијама, о порезу на додату вредност, као и о пореском поступку и пореској администрацији.

Предложено је да се размотри и Предлог закона о преузимању обавеза акционарског друштва за производњу петрохемијских производа, сировина и хемикалија “ХИП – Петрохемија“, Панчево, према привредном друштву “Нафтна индустрија Србије“ а.д. Нови Сад и претварању тих обавеза у јавни дуг Републике Србије.

На дневном реду требало би да се нађу и измене Царинског закона, као и Предлог закона о проценитељима вредности непокретности. Биће размотрено и потврђивање Споразума о зајму између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој и потврђивање Споразума о зајму (Други програмски зајам за развој и реструктурирање државних предузећа) између Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој.

Посланици би требало да расправљају и о избору члана Савета гувернера НБС и два члана Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки, а на дневном реду биће и избор члана Савета Комисије за заштиту конкуренције. Такође, биће размотрен и избор чланова Савета РЕМ-а, а биће разматран и избор члана Одбора Агенције за борбу против корупције.

Извор:Танјуг