Издвајамо Свет

БИВШИ НАТО КОМАНДАНТ У ПАНИЦИ: Чим заврши посао у Сирији, Путин креће на Балтик и Немачку!

Путин (фото:ЈуТјуб)

НАТО “јастребови” тврде да ће Русија, након победе у Сирији, напасти балтичке земље и запретити нуклеарним нападом на Берлин, како би одвратила Алијансу од помоћи тим државама.

Они страхују да ће нови амерички лидер Доналд Трамп довести у питање обавезе Америке према НАТО-у, па би Русија могла прећи у офанзиву.

“Познајем руски менталитет – Русија се одушевљава силом и презире слабост. Када једном нађу слабу тачку они настављају притисак. А нашли су је у балтичким земљама”, тврди бивши заменик главног команданта снага НАТО-а у Европи генерал Ричард Ширеф.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси лист “Сан”, Ширеф тврди да НАТО ни на који начин не може реаговати на евентуални улазак руских снага у прибалтичке земље.

“Естонци, Летонци и Литванци могу ангажовати највише десет хиљада војника, укључујући и резервисте, а то неће зауставити десетине хиљада руских војника који за неколико дана могу заузети све три државе”, тврди бивши НАТО функционер.

Земље Северноатлантског војног савеза разместиће своје снаге у балтичкој регији у мају 2017. године, а то може бити касно, сматра Ширеф.

Он страхује да ће се руски лидер Владимир Путин, након што реши питање Алепа и учврсти Асадов положај, вероватно, пребацити на балтичке земље, и то пре него што се тамо појаве снаге НАТО-а.

Ширеф чак верује да би Руси могли да запрете употребом нуклеарног оружја после освајања балтичких земаља, јер је, како наводи, “нуклеарно размишљање неодвојиви део руског војног става и доктрине”.

Према мишљењу Ширефа, Путин верује да ће се у том случају НАТО повући, јер се не жели упуштати у нуклеарни рат са Русијом, преноси портал РТ-а на руском.

Званична Москва је у више наврата одбацивала овакве НАТО сценарије, тврдећи да се ради о пропаганди западне Алијансе, која жели да добије више средстава у буџету за војне операције усмерене на руске границе.

 

Извор: Срна