Србија

Брамерц се баш наљутио! Ево како је „спустио“ Србима у Савету безбедности УН

Главни тужилац хашког трибунала Серж Брамерц изразио је у четвртак забринутост Тужилаштва због тога што политичари и владини званичници у региону „поткопавају поверење“ у правосудно позивање на одговорност за ратне злочине и обавестио Савет безбедности УН да се ратни злочинци и даље славе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свом редовном извештавању СБ УН у Њујорку о сарадњи земаља региона са трибуналом у Хагу Брамерц је рекао да Тужилаштво „дели дубоку забринутост председника Агиуса да Србија наставља да игнорише и крши своје правне обавезе да сарађује с МКСЈ“.

Брамерц је позвао Хрватску да усклади своју политику са својим обавезама.

Тужилац је своје обраћање започео напомињући да се тренутно износе завршне речи у предмету Ратка Младића, последњем суђењу пред МКСЈ и једном од, како је рекао, најважнијих предмета у историји тог суда.

Известио је да се очекује да и првостепена пресуда у предмету Младић и пресуда у предмету Прлић и другима, последња другостепена пресуда МКСЈ, буду изречене до краја новембра 2017.

Тужилац је пред Саветом безбедности такође изнео најновије информације о статусу првостепених и жалбених поступака који се воде пред ММКС, укључујући информације о подношењу жалбених поднесака у предметима Радована Караџића и Војислава Шешеља.

Што се тиче кривичног гоњења за ратне злочине на националном нивоу у бившој Југославији, тужилац је одао признање позитивним резултатима Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Међутим, напоменуо је да је дошло до значајног назадовања у правосудној сарадњи због тога што, како је рекао, српске власти нису извршиле казну досуђену за ратне злочине у предмету Ђукић.

Поред тога, Брамерц је рекао:

– Докле год политичка атмосфера и стање свести не иду у прилог правди за ратне злочине, биће изузетно тешко испунити легитимна очекивања јавности за смисленим позивањем на одговорност.

Напоменуо је и да има врло мало доказа да Србија испуњава своје обавезе да пружа подршку кривичним гоњењима за ратне злочине.

 

Извор: Tanjug,Vestionline