Издвајамо Србија

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ ОДБРУСИО ЗАГРЕБУ УЖИВО НА ХРТ: Лошом одлуком хрватске владе кажњена европска Србија

Фото: Јутјуб

БЕОГРАД – Лидер Либерално демократске партије Чедомир Јовановић изјавио је да је одлука Хрватске да блокира отварање Поглавља 26 лоша и да је тиме кажњена европска Србија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јовановић је, гостујући у емисији „Отворено“ Хрватске радио-телевизије, оценио да у компликованим геополитичким околностима нико разуман не може рећи да је неспорна европска будућност Србије, те да је због тога одлука хрватске владе лоша.

Наводећи да „права никада није доста“ и да ситуација са степеном остварених права мањина, па и хрватске мањине, у Србији није идеална, Јовановић је истакао да свакако има позитивних искорака.

– „Та поглавља се и отварају да би се током тог процеса ствари мењале набоље. Овако смо додатно антагонизовали хронично проблематичне, катастрофалне односе и то је оно што ме брине, јер је том одлуком кажњена европска Србија“, истакао је Јовановић. Он је оценио да због тога српска десница слави, а проруске снаге и националисти у томе виде шансу која им се ипак неочекивано указала.

Јовановић је навео да увек има разумевања за Хрватску, као и за све српске суседе, те да сматра да је најпаметнија политика она која наилази на разумевање оних на које сте прво упућени.

„Надам се да ће ипак председник Владе и Влада повући неке храбрије потезе од оних које су повлачили до сада. Коначно, ваљда су завршене те кампање у којима је и у Хрватској као и у Србији један од незаобилазних оријентира заправо однос према Србији, односно однос према Хрватској, и то је оно што је погрешно“, навео је лидер ЛДП.

Оценио је и да су Хрватска и Србија пропустиле неке шансе, да је прошло доста времена и да немају право више ни на једну грешку, те истакао да се нада да ће људи који воде Хрватску то разумети.
Он је навео да је Београд под очигледним притисцима, међу којима су Русија, проблем Косова и тешка економска ситуација, те да све то производи атмосферу у којој се, како је рекао, не може пронаћи много тога доброг.

„Тако да би мањак притисака и нека нова енергија која би била способна да превазиђе те проблеме, не да их занемари, али да их превазиђе и отвори перспективу за њихово решавање, било нешто што би релаксирално наше односе. Надам се да ће до тога доћи, верујем у то“, навео је Јовановић.

Извор:Танјуг