Регион

Хрвати: Усташтво је мало „деликатно“, али сасвим ОК

Црнокошуљаши (фото:ЈуТјуб)

Није тајна да се већина Хрвата поноси чињеницом да су увек „за дом спремни“. Поновили су то већ толико пута на бројним местима: Загребу, Вуковару, Книну… Ипак, чак је и хрватска јавност остала шокирана када је та усташка парола осванула у Јасеновцу – месту највећег страдања Срба, Јевреја и Рома.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, ветерани Хрватских одбрамбених снага су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, открили спомен-обележје на којем је уклесана усташка крилатица „За дом спремни“. После свега, не зна се шта је више за осуду: чињеница да се неко усудио да постави таблу у Јасеновцу, или чињеница да државни врх земље, која је уједно и чланица Европске уније, још увек није осудио тај поступак. И да спорну таблу нико, ни после готово недељу дана није скинуо.

Да им позавиде и фашисти и нацисти
Од свих хрватских челника најпре се огласио Андреј Пленковић. Мада, кад видимо шта је рекао, можда боље и да је наставио да се прави луд. Ћутао је премијер „лијепе њихове“ неколико дана, а онда је изјавио да је, ето, деликатно што је та спомен полоча баш у Јасеновцу. Значи, да је усташки поздрав освануо било где друго у Хрватској, то би, изгледа, било сасвим у реду, али, ето, освануо је у Јасеновцу, што је помало „деликатно“. Да ли треба да кажемо да он ниједног момента није затражио да се табла скине? Али зато јесте одбацио тврдње да је на снази рефашизација хрвтаског друштва, јер то, никако није случај. Ма какви!

Ни председница Хрватске, позната по томе што воли да се огрне усташком заставом и што ужива у песмама Марка Перковића Томпсона, није желела да осуди срамни натпис. Јер, праведна Колинда сматра да уопште није у реду да се меша у рад локалне самоуправе. А уз податак да је начелница општине Јасеновац Марија Мачковић одржала говор на церемонији откривања овог сомен обележја, јасан је став локалне самоуправе. А и Колинде Грабар Китаровић. Усташтво је, изгледа, било, и остаће идеологија драга срцу њеном.

Џаба је део јавности, политичара и аналитичара покушао да испровоцира реакцију хрватског политичког врха, да их нагна да се ограде од усташтва и усташких парола. Трудили су се, али, као што можемо видети, нису успели. ХДЗ је остао веран себи – иако је мало деликатно, усташтво је сасвим ОК. Оно што још више забрињава јесте чињеница и да је, изгледа, усташка идеологија сасвим прихватљива и за Европу. Јер све време ћути, нема ништа да каже на нову хрватску провокацију.

Што ли ћути „демократска“ Европа?
Знамо да Европска унија сада има пречих брига од Западног Балкана, који стално прави неке проблеме, али да ли је могуће да баш нико нема потребу да осуди натпис у Јасеновцу?! Шта би било да је сличан натпис освануо у Србији? Сигурни смо да би тада имали шта да кажу, да не би ћутали. Можда њима жртве Јасеновца нису довољно важне, али требало би да буду. Јер, сигурни смо да то знају, али да их подсетимо.

Јасеновац је био највећи логор смрти на Балкану, један од највећих у Европи током Другог светског рата. У њему је страдало на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома. Јасеновац је био познат по суровим методама – логораши су убијани ножевима, маљевима, маказама, секирама, чекићима, мучени до смрти глађу, жеђу… Јасеновац се налази у Хрватској и главна је заоставштина усташке творевине НДХ. У Јасеновцу се налази спомен комплекс посвећен жртвама усташког терора. Недалеко од њега сада се налази и обележје које се руга свим жртвама језивог терора – јер је на њему уклесан усташки ратни поклич.

Зато, господо Европљани, пропагатори демократије, људских права и слобода, ред је да нешто кажете, осудите срамни натпис, огласите се… Докажите да нисте и ви „за дом спремни“, и да вам усташтво нимало није ОК.

 

Извор: Vestionline D.Obradovic