Издвајамо Регион

ИЗБОРИ У МАКЕДОНИЈИ: Победу прогласили и ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, прослава пред владом!

ВМРО-ДПМНЕ води са 40,95 одсто гласова, за пет одсто заостаје СДСМ, показују први прелиминарни резултати. ВМРО-ДПНЕ прогласио је победу, али је истовремено и СДСМ Зорана Заева прогласио победу у највећим македонским градовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владајући ВМРО-ДПМНЕ прогласио је вечерас победу на ванредним парламентарним изборима у Македонији, а из штаба опозиционе СДСМ тврде да су две ривалске странке у позицији фифти-фифти, односно да обе имају освојен по 51 мандат.

Портпарол Иво Котески је у штабу ВМРО-ДПМНЕ рекао да је то 10. победа те странке.

„Победили смо са 10:0. Данас се догодила 10. пут по реду победа ВМРО-ДПМНЕ“, рекао је Котески и навео да је разлика у гласовима 20.000. ВМРО-ДПМНЕ је коалиција коју чине 25 странака, а Котески каже да се та странка није борила само против СДСМ, већ и против других јаких противника.

„Остали смо на ногама након рушења владе. Разлика је велика, а биће још већа“, рекао је он. Према његовим речима, за 71 годину СДСМ победио је само једанпут 2002. са лажним обећањима која су тада давали.

„Велика зaхвалност свим коалиционим партнерима који су нас подржали. Захвалност грађанима и свим етничким заједницама и мултиетничкој коалицији За бољу Македонију. Хвала Турцима, Србима Бошњацима, Власима и свима осталима…Захвални смо и Албанци који су гласали за нас“, рекао је Котески, али је додао да је та странка имала најмању подршку у општинама у којима је већинско албанско становништво.

Претходно СДСМ је прогласио победу у свим већим градовима Македоније. Ово су четврти ванредни парламентарни избори у последњих осам година, а на изборе је изашло више од 66 одсто грађана.

Према подацима Државне изборне комисије, после пребројаних 303.365 гласова, ВМРО ДПМНЕ је освојила 125.300, а СДСМ 110.509.

Нова албанска партија БЕСА води у односу на ДУИ и ДПА

Највеће изненађење данашњих ванредних парламентарних избора у Македонији је албанска партија БЕСА.

Према првим прелиминарним резултатима Државне изборне комисије, БЕСА је освојила 7,23 а до сада највећа албанска партија ДУИ Алија Ахметија 6,66 одсто гласова.

Досадашња другопозиционирана ДПА Мендуха Тачија је, према истим резултатима, освојила тек 3,16 одсто бирачког тела. БЕСА је нова политичка партија Албанаца у Македонији о којој се прича да је мало више повезана са религијом и Турском, односно да има велику подршку турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Аналитичари, међутим, сматрају да је још рано одређивати се према резултатима, али је готово извесно да ако БЕСА не буде водећа и на тој позицији замени ДУИ, биће друга, на месту на којем је до сада био ДПА.

 

Извор: rs.sputniknews.com