Издвајамо Свет

КО СУ ТИГРОВИ: Елитна јединица сиријске војске која је одредила ТОК РАТА У СИРИЈИ(ВИДЕО)

Заједно с Пустињским јастребовима и Републиканском гардом, служе за најделикатније офанзиве јер су пре свега нападачке јединице
У пресудним данима за Алепо и цели рат у Сирији, једна јединица се посебно истакла својим успешним деловањем. Ради се о Тигровима (ал-Qаwат Ал-Нимр) чија је судбина уско везана управо за овај град.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премда су Тигрови јачине свега између батаљона и бригаде, имали су велики утицај на цели ток рата, иако се то може чинити незахвално према осталим јединицама. Заједно с Пустињским јастребовима и Републиканском гардом, служе за најделикатније офанзиве јер су пре свега нападачке јединице. Но, делују и попут ватрогасаца, па јуришају где год треба запушити рупу, односно вратити изгубљене положаје.

Ко је Сулеил Хасан – Асадов омиљени борац?

Њихово природно подручје је потез Хама – Алепо. Иако под главним заповедништвом, Тигрови су готово аутономни део Сиријске војске. А најпознатији од Тигрова управо је њихов заповедник Сулеил Хасан, најомиљенији Башаров борац. Алавит је као и сам Асад, што је у колонијалној и самосталној Сирији увек доносило предност у редовима високих заповедника.

Хасан је 1991. дипломирао на ваздухопловној академији у Хомсу, а потом служио у ваздушним снагама, као и у ваздушној одбрани. Затим је ушао у обавештајну службу ваздушних снага где је обучавао јединице за посебне намене, посебно падобранце. То искуство се одразило и на обуку Тигрова. Беспрекорност кратке браде и бркова, осликава и његово ратовање – педантно и планирано.

По чему се разликују Тигрови од осталих војних јединица?

Огромна је разлика обичне јединице сиријске војске и Тигрова. Код њега нема масовног јуришања на прве линије приликом напада, као и бежање с изразито слабо утврђених линија након првог непријатељског пуцња. Постоји много разлога за неефикасност већине сиријске војске, од непотизма и корупције до потпуног немара у обуци и заповедању и планирању. Скептици ће рећи да нису Тигрови и републиканска гарда тако добри колико је регуларна војска лоша.

Наоружање Тигрова

Тигрови користе најбоље наоружање које Сиријска војска има. Тако на располагању имају најмодерније тенкове Т-90 као и опрему за ноћну борбу. Обука је темељита, а на снимцима борби види се како војници и пузе, користе заклоне, нишане код пуцања и користе кратку паљбу с рамена (за разлику од спрејања с кука која је толико раширена међу милитантима), покривање код напредовања и остало.

Опасна тактика Хасанове јединице

Надаље, тактика Тигрова је помно разрађена. Јако добра координација и дисциплина кључ је успеха, као и постепено напредовање што добро илуструје битка за фарме Мала, као и битке за деблокаду и коначно ослобађање Алепа. Ако не успеју да се утврде на новодостигнутим положајима, радије ће се повући и преко ноћи топнички смрвити непријатеља и покушати следећи дан.

Заповедници суделују на првим линијама ватре

Једна од најважнијих активности је неутрализовање свих навођених противоклопних састава, а за то постоје и специјализовани тимови. Слично је и са специјализованим тимовима за уништавање самоубилачких возила натоварених експлозивом који чине огромне проблеме другим јединицама сиријске војске. Све то омогућује очување искусних и ефективних бораца.

Заповедници активно суделују у борбама на првој линији, што доприноси како моралу, тако и дисциплини те организацији напада. Сам Хасан је више пута рањаван на првој линији. Надаље, његове му везе са Сиријским војним ваздухопловством, нарочито аеродромом у Хами , а задњу године и руским, омогућују приоритет и обилато коришћење ваздушне подршке. На крају, његов статус и досадашњи успеси му дају велику аутономију и слободу у деловању на тактичком нивоу, те очито добра процена ситуације и правовремена одлука.

https://youtu.be/L__y8sF7do0

Како се бирају војници за Тигрове?

Тигрови су професионалци, добро плаћени и мотивисани, те су већина добровољно ушли у рат. Вероватно и сам Хасан одабира војнике, а узор тражи – у себи. Немилосрдан је, спреман у сваком тренутку на смрт, додуше не као џихадиста, већ мученик за секуларну ствар.

Позната је његова жестина с којом гони непријатеља. Он то зове ‘Операција убиј или буди убијен’. То за собом неминовно повлачи и жртву међу његовим људима. ‘Сви ће умрети, али само ће неки остати упамћени’. Једном је забележено да је коментарисао велике губитке шиитских милиција: ‘Што ако погину, има их још на хиљаде’. Како за (туђе) војнике, приписује му се и нехај и за цивиле на другој страни, које често сматра колатералном жртвом, али и помагачима милитаната. Његова је доктрина спржене земље инспирисана делом сиријским одговором на побуну у Хами 1982., кад су након тешког гранатирања у град упале оклопне и пешачке трупе и скршиле бунт. Након битке су сви сумњивци или побијени или заробљени.

Најлојалнији Башару

Тигар се ретко шали, али зато пише поезију. Познат је по томе што непријатељима на разглас чита своје стихове, међу њима: ‘Моје је срце као камен. Мој је ум миран као море. Али, нико не заборавља да са плимом море све гута. Месечина је лепа, али она помиче океане са плимом и осеком’.

Изразито је популаран у целој војсци, али потпуно је лојалан председнику. Државници су се увек бојали популарних војсковођа, али Башар ал Асад с Тигром нема проблема.

Извор:srbijadanas.com/Адванце