Свет

Обама дао обећање својим сународницима: Раскрстићу са Русима пре него што одем!

Председник Барак Обама је обећао да ће, пре него што напусти дужност у јануару, предузети директне мере против Русије због њиховог наводно мешања у председничке изборе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за НПР у четвртак увече, Обама је обећао да ће се осветити Русији, али је одбио да детаљно објасни шта би то значило.

“Мислим да нема сумње у то да када било која страна влада покуша да утиче на интегритет наших избора, да ми треба да предузмемо мере, и хоћемо – у време и на месту по нашем избору. Неке од њих могу бити експлицитне и објављене, а неке не. Али је господин Путин добро свестан мојих осећања по том питању, јер сам разговарао директно са њим о томе.“

Председник је такође најавио да ће одржати своју завршну конференцију за штампу у овој години у Белој кући у петак у 14:15х.

Нпр.орг извештава:

Амерички обавештајни званичници су закључили да су хакери који раде за Русију хаковали компјутерску мрежу Демократског националног комитета, као и приватне е-мејлове Џона Подесте, врхунског саветника демократског председничког кандидата Хилари Клинтон.

Са питањем руске крајње мотивације за хаковање, Обама је опрезан да не одобри ЦИА-ину процену, која је објављена од стране НПР и других медијских кућа, у којој се наводи да је циљ Русије био да се изабере Трамп.

 

“Још увек постоји читав низ процена које се дешавају међу агенцијама,“ рекао је Обама за НПР, позивајући се на наредбу коју је дао америчкој обавештајној заједници да изврши потпуну ревизију сајбер напада пре Дана инаугурације. “А када добијем коначни извештај, имаћемо, ја мислим, свеобухватну и најбољу претпоставку о тим мотвацијама. Али то ни на који начин не одступа од основне тачке да су сви током избора поступали прецизно – да је у ствари руско хаковање створило више проблема за кампању Клинтонове него за Трампову кампању.“

“Нема сумње да је то допринело атмосфери у којој је једини фокус на неколико недеља, месеци био на е-мејловима Хилари Клинтон, Клинтон фондацији, политичким трачевима око ДНЦ,“ рекао је Обама.

У ствари, е-мејл је био главни фокус од пре него што је Клинтонова формално ушла у председничку трку, због открића првобино пријављених од стране Неw Yорк Тимес-а да је она користила приватни е-мејл сервер за време њеног мандата у Стејт департменту. Додатни подаци ФБИ истраге о серверу су се периодично појављивали током целе кампање.

Стејт департмент је такође објављивао е-мејлове Клинтонове у полу редовним интервалима током кампање, као и конзервативна група Јудициал Wатцх, која их је прикупила преко тужбе о слободи информисања.

Обама је рекао да је његов циљ дефинитиван извештај Беле куће по том питању, који ће издати пре него што новоизабрани председник Доналд Трамп преузме дужност 20. јануара. Он је такође био опрезан, па је рекао да, иако су руски хакери донели корист Трампу, он не сугерише да им је Трампова кампања помогла да координирају нападима или да је играла било какву улогу у томе, осим да их искористи за политичку предност. “Они су разумели оно што су и сви остали, а то је да ово није било добро да кампању Хилари Клинтон,“ рекао је председник.

Обама је признао да свака “велика моћ“ шпијунира и прикупљају податке једни о другима, али, како је рекао: “Постоји разлика између тога и врсте злонамерних сајбер напада да се украду пословне тајне или да се баве индустријском шпијунажом, нешто што смо видели да Кинези раде. И ту је разлика између тога и активирања обавештајаца на начин који је дизајниран да утиче на изборе.“

Обама је разговарао о сајбер заштити са Владимиром Путином током 90-минутног састанка у склопу Г-20 самита одржаног у Кини почетком септембра. Председник Обама је овај састанак у то време окарактерисао као “искрен, отворен, послован.“

Док Обама прети да ће се осветити Русији, њему је преостало само око пет недеља у Овалној соби, Трамп је одбацио – у ствари, исмејао – процене обавештајне службе за везивање ДНЦ-а и хаковања Подесте са Русијом, и водио је кампању за побољшање односа САД-а са овом земљом.

У разговору за НПР, Обама је изгледао тајновито са таквим ставом.

“Иронија свега тога, наравно, јесте да је током већине мог председавања, постојало поприлично велико крило Републиканске партије које ме је стално критиковало да нисам довољно строг према Русији,“ рекао је он. “Неки од тих људи су током кампање подржавали Доналда Трампа, упркос чињеници да је централни принцип његове спољне политике био да не треба да будемо тако строги према Русији. И та врста недоследности чини да изгледа да њихов став о Русији сваког дана зависи од тога шта је политички експедитивно.“

Председник Обама је прокоментарисао недавну Ецономист-YоуГов анкету која је открила да републиканси гласачи Путина виде много позитивније него што је то било пре председничких избора 216. године.

“То је неко, бивши шеф КГБ-а, ко је одговоран за рушење демократије у Русији, ућуткивање штампе, бацање политичких дисидената у затвор, супротстављање америчким напорима да прошири слободу на сваком кораку; и ко тренутно доноси одлуке које воде у покољ у Сирији. И велики део Републиканске партије, који током Реганове ере и деценијама касније поносио тиме да су бастион против руског утицаја, сада га изненада прихватају.“

НПР је контактирао Трампов транзициони тим због коментара, али нису добили одговор.

Извор: Webtribune.rs