Регион

ОГЛАСИЛА СЕ И КОЛИНДА: Код нас нема усташтва, Србија спроводи агресију над нама!

Председница Колинда Грабар Китаровић тврди да у Хрватској нема усташтва и да су оптужбе и тврдње Србије на рачун Хрватске неприхватљиве, када је реч о блокади поглавља 26 у преговорима о приступању наше земље ЕУ, додавши да то не значи непријатељство Загреба према Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

 

Она је, коментаришући поруке из Београда после хрватске блокаде поглавља, рекла да се „агресивном реториком и перформансима не може ући у Европску унију, већ испуњавањем критеријума“, пренела је агенција ХИНА.

Председница Хрватске сматра неприхватљивим то што државни врх Србије Хрватску назива свакојаким именима.

У Хрватској нема усташтва и таква агресивна реторика Србије, рекла бих чак и реторичка агресија на Хрватску, само је дистракција од чињенице да Србија у овом тренутку једноставно није спремна када је реч о испуњавању критеријума. Ми не тражимо ништа друго него да се испуне критеријуми које је Србија преузела – рекла је Грабар Китаровић.

Китаровићева је навела и да је Хрватска морала да испуни критеријуме за чланство у ЕУ, додавши да је хрватска рука за сарадњу и помоћ и даље испружена.

Међутим, не можемо инсистирати ни више ни мање од онога што критеријуми јесу. Мислим да то мора да схвати и ЕУ, која једино на тај начин може да задржи свој кредибилитет, да има једнаке критеријуме према свима – рекла је хрватска председница.

Грабар Китаровићева је подсетила како је својевремено водила хрватске преговоре за чланство у ЕУ, као и да је понудила савет колегама у Србији.

 

Извор: Vestionline.com