Издвајамо Регион

ОСТАВИЛА ЈЕ НЕИЗБРИСИВ ТРАГ: По овоме ћемо памтити Есму Реџепову! (ФОТО/ВИДЕО)

Многима ће остати у срцу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Есма Реџепова је услед болести плућа, преминула, преносе македонски медији.

Она ће бити упамћена по музици коју је неговала више од 50 година, али и по свом хуманитарном раду, који је био и више него запажен. Њен пут до успеха био је поплочан успонима и падовима, али највише великим делима. Певала је на више од 23.000 концерата широм света, од којих је трећина била хуманитарног карактера.

Њена музичка каријера је почела веома рано. Када је имала тринаест година, позвана је да пева на школском такмичењу талената за Радио Скопље. То је била прекретница у њеном животу, победила је, а на такмичењу је био присутан и Стево Теодосијевски, познати хармоникаш и шеф оркестра. Он је затражио дозволу од Есминих родитеља да им се придружи и наступа на турнеји. Уз родитељски пристанак, девојчица је почела да се професионално бави музиком и да наступа са оркестром по многим местима, касније и широм планете. Стево је је био њен учитељ, пријатељ и сарадник. Временом се из пријатељства родила љубав, па се Есма удала за Стеву, који је био 22 године старији. Нису имали своје деце, али су помогли другој деци.

https://twitter.com/BoKISmoKI94/status/803711748502994945

Никад није рађала, али је усвојила њих 47. Да би их сачували од домова или улице, Стево их је подучавао свирању разних инструмената и данас су сви они музичари у неким оркестрима и поштено живе и зарађују.

Када је изгубила супруга, то јој је био један од најтежих тренутака у животу. У једном интервјуу изјавила је шта јој је Стево поручио пред сам крај живота:

– Кад ме не буде било, настави да певаш, јер ако престанеш, ја ћу умрети скроз, овако кроз моје песме које ти певаш живећу и даље.

Есма се није борила само за ромски народ, већ генерално за више циљеве. Због своје јаке везе са Македонијом, сматрана је националном иконом и била је популарна међу свим етничким групама, често показујући јак патриотизам. Званично је сматрана културним амбасадором, па је 2007. године добила и дипломатски пасош.

Подсетите се како је представљала Македонију на Евросонгу 2013. године.

Извор:Србија Данас