Издвајамо Свет

ПУТИН ПОРУЧИО: Осветићу убијеног амбасадора и ИСТРЕБИЋУ ТЕ ЂАВОЛЕ!

После језивог злочина у Анкари руски лидер наредио да се Исламска држава избрише са лица земље: Истребићу те ђаволе из ИСИС, поручио Путин блиским сарадницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин наредио је, после језивог убиства руског амбасадора Андреја Генадијевича Карлова у Анкари, тотални обрачун са џихадистима Исламске државе (ИСИС), потврђено је јуче у Москви.

Наши одлично обавештени дипломатски извори блиски Кремљу наводе да је Путин најближим сарадницима наложио да се на ИСИС удари свим средствима, па и термобаричним, такозваним вакуум бомбама, најмоћнијим конвенционалним оружјем којим располаже руска војска.

– Путин је дословце својим најближим сарадницима, министру одбране Сергеју Шојгуу и шефу дипломатије Сергеју Лаврову рекао: Истребићу те ђаволе из ИСИС! – преноси извор Информера.

‘Отац свих бомби’
* производња: 2007.
* тежина: 7,1 тона
* тип: термобарична бомба
* јачина експлозије: 44 тоне ТНТ
* пречник уништења: 600 метара
* број бомби у руском арсеналу: 100 комада.

Од тога нема одбране
Термобарична вакуум бомба је бомба коју на свету има једино Москва, а на Западу је зову и „оцем свих бомби“ јер буквално уништава све што дише у пречнику од најмање 600 метара стотина метара.

Путинова намера је, како преноси саговорник Информера, да овим разорним оружјем с лица земље буквално збрише исламисте у Раки, Илбиду и другим њиховим упориштима.

– Мучко убиство амбасадора Карлова у Турској кап је која је прелила чашу. Путин се раније донекле суздржавао. Својевремено није толико жестоко одговорио на обарање руског авиона и убиство пилота на граници Турске и Сирије, али сада више нема ни зрно толеранције. Наредио је да се што пре свим силама, па и вакуум бомбама удари пре свега по Раки како би се ИСИС затро у корену. Џихадисти и њихови следбеници овог пута су отишли стварно предалеко и будите уверени да се Путин неће либити да их нападне из најмоћнијег оружја данашњице – преноси наш извор и додаје да против вакуум бомби практично не постоји одбрана:

– Ове бомбе су стравично разорне, буквално дезинтегришу све у пречнику од 600 метара од места удара, а јачина експлозије је 44 тоне ТНТ! За разлику од нуклеарних бомби, оне не загађују околину и не нарушавају еко-систем. Носе их авиони „тупољев“, који имају јако велики домет. Против таквог оружја ИСИС просто нема шансе да опстане – каже саговорник Информера.

Професор Факултета безбедности Милан Милајковски каже да Путин промишљено ратује и да би коришћење вакуум бомби у Раки довело до „тоталног чишћења“ Сирије од терориста.

– Руска авијација и Асадова војска уз помоћ Хезболаха и Ирана могли би то да спроведу и да џихадистима нанесу огромне губитке, од којих се никад не би опоравили… Такав Путинов поступак био би јасан сигнал Западу да је време да промени политику према ИСИС и заједно с Русијом крене у коначни обрачун с терористима у Ираку. А не да, као недавно, обезбеђује безбедан пролаз за 5.000 џихадиста из Мосула у Сирију – истиче Мијалковски.

Са њим је сагласан и безбедносни стручњак Џевад Галијашевић, који напомиње да је, ако се жели уништење ИСИС, потребно направити шире партнерство Запада и Истока.

– Време је да Американци крену у прави обрачун с терористима, а не да праве само медијске представе од тога. Ал Каида, Нусра фронт и ИСИС морају бити поражени на Блиском истоку и зато је важно да САД помогну Русима у борби против њих. Није случајно убијен руски амбасадор и зато сам сигуран да ће Русија жестоко казнити џихадисте – подвлачи Галијашевић, уз опаску да сумња да ће Путин искористити вакуум бомбе за напад на Раку, због цивила у близини.

Боље уздржати се

Спољнополитички коментатор „Политике“ Бошко Јакшић, на другој страни, тврди да би свако интензивирање сукоба само погодовало ИСИС.

– Много је паметнија политика уздржавања, као што је било приликом обарања руског авиона. Делује да је атентат на Карлова заиста извршио радикални исламиста, задојен мржњом, мада то свака страна сад злоупотребљава и повезује са својим непријатељима. Русија тврди да иза тога стоји НАТО, а Ердоган да је то у вези са Гуленом, иако би боље било да се сви уједине против ИСИС као врло моћног непријатеља – закључује Јакшић.

Шта је ‘вакуум бомба’ и како разара

* четири пута јача од америчке бомбе, некада најјаче „мајке свих бомби“, која ради на истом принципу
* дизајнирана тако да може усмртити више људи него било које друго класично оружје
* бомба се детонира у ваздуху
* прва детонација распршује у ваздух запаљиве капљице, које граде експлозивни облак
* потом следи њихово паљење и настаје ватрена стихија која поједе сав кисеоник и створи вакуум
* затим се шири ударни талас који има драстично већу разорну моћ од нераспршеног експлозива
* већину штете наносе суперсонични ударни талас и екстремно висока температура
* иза ње остају спаљена земља и рушевине, али се не нарушава еколошки систем.

 

Извор: Информер