Издвајамо Свет

ШОКАНТНО-Откривени нови детаљи о атентатору: Убица је био телохранитељ…

Турска верује да иза убиства амбасадора стоји муслимански свештеник Фетулах Гулен

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Двадесетдвогодишњи Мевлут Мерт Алтинтас, који убио амбасадора на отварању руске изложбе фотографија у Анкари, био је осам пута друга линија обезбеђења турског председника, преноси АФП позивајући се на “Хуријет”.

Министар спољних послова Мевлут Чавушоглу претходно је јуче америчком државном секретару Џону Керију у телефонском разговору рекао да Турска верује да иза убиства амбасадора стоји муслимански свештеник Фетулах Гулен, који живи у егзилу у САД.

На то је Кери рекао да је забринут због реторике која долази из Турске у вези са америчком умешаношћу, или подршком убиства амбасадора и додао да су такве тврдње апсурдне и неистините, пренео је његов портпарол Џон Кирби.

Како преноси “Хуријет”, турске власти, које оптужују Гулена и за неуспели државни удар у јулу, сада истражују могућу повезаност Алтинтаса са Гуленом, поготово јер је Алтинтас тог 15. јула јавио полицији, где је тада радио, да је болестан.

Турски медији наводе и да је због убиства приведено 13 особа, међу којима су и рођаци Алтинтаса.

У међувремену, 18 руских истражитеља је јуче стигло у Анкару како би помогло у истрази, након што су то договорили председници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган.

Убиство руског амбасадора Андреја Карлова у Анкари отворило је многа питања, од тога коме и зашто одговара атентат, ко ће и зашто из овога изаћи као поражен или победник, како ће то утицати не само на руско – турске односе и рат у Сирији, те шта се може очекивати након овог безумног чина.

Истовремено, неки западни медији, попут лондонскога “Гардијана”, чак вуку паралелу са злокобним сарајевским атентатом на аустријског престолонаследника Фердинанда, који је свет гурнуо у кланицу Првога светског рата, док турски медији “бљују ватру” на Фетулаха Гулена непријатеља “број један” председника Реџепа Тајипа Ердогана, као одговорног за напад, уз додатак да је у све “умешана и ЦИА”.

Анкара након неуспелог пуча тражи изручење Гулена од САД-а, а у самој земљи влада права антигуленовска хистерија.

Све то, пише загребачки “Јутарњи лист”, додатно удаљава Турску, другу војску по снази у НАТО-у, од САД и баца је у јачи стисак Москве.

То, како се наводи, целој трагичној ситуацији даје додатну драматику у ово крваво предпразнично време када се Европом шири немир због низа терористичких напада и готово хистеричне атмосфере претњи.

Извор:Телеграф.рс/Тањуг