Србија

СРБИЈУ ЧЕКАЈУ НЕМИРИ И ХАОС ако не пристане на услове и ултиматуме из Брисела!

Ако се Александар Вучић одупре ултиматумима, подићи ће му пету колону и прозападне пунктове, а ако пристане, исцепаће нас изнутра… Амерички стратези су још деведесетих као финале распада СФРЈ видели грађански рат у Србији

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најновија срамнија уцена САД и ЕУ, које од Србије траже да се до краја недеље одрекне милионски вредне имовине „Телекома“ на Космету, само је мањи део ултиматума Запада који се ставља пред нашу земљу.

Јасно је да се Србији не нуди више никакав излаз и да бриселски и вашингтонски моћници хоће да нас гурну у нове крваве сукобе.

Ово тврди Жељко Цвијановић, главни уредник „Новог стандарда“, човек који у последње две године са запањујућом прецизношћу предвиђа геополитичка дешавања која се преламају преко Србије.

У интервјуу за Информер, Цвијановић тврди да западни моћници желе да од Вучића направе новог Виктора Јануковича, председника Украјине који је збачен и који је тренутно у егзилу у Русији.

Откуд баш сад уцена око имовине „Телекома“ на Космету?

– Ништа што се данас у вези са Србијом догађа у Загребу, Сарајеву и Приштини не дешава се без наређења из Вашингтона и мање или веће сагласности Брисела.

Не заборавите да су неки озбиљни амерички политичари и стратези још деведесетих, као финале распада Југославије, видели грађански рат у Србији.

Да ли се иза те уцене заправо крије притисак на Београд да уведе санкције Русији?

– То није директан притисак, али идеја јесте да се Србија натера на додатне понижавајуће уступке на Косову и на окретање леђа Српској. Ако то уради, Русија ће остати без ослонца на овом делу Балкана и биће принуђена да смањи ниво сарадње са Србијом.

А онда ће се јавити легије медијских следбеника Јелене Милић који ће рећи: Зар вам нисмо рекли да нам Русија никад није помогла? То је смисао игре, и после тога ће моћи да раде шта им воља…

Постоји ли веза и са референдумом у Српској и изборима у Сребреници?

– Западне силе су очајне због резултата референдума и избора. Њихова политика у Босни је поражена. Додик је добио апсолутну подршку да брани Српску не угрожавајући друге, а Изетбеговићеву политику изазивања сукоба Бошњаци су казнили.

Сад је императив да одбране Сребреницу, где је очигледно и део Бошњака гласао за српског кандидата…

Ако нови градоначелник успе да покаже да у том граду Срби и Бошњаци могу заједно, биће то највећа претња концепту одржавања конфликта два народа, иза чега стоји Запад и делови марионетских бошњачких елита.

Уколико САД и ЕУ уведу санкције Додику, хоће ли нас притискати да урадимо исто?

– Хоће. Идеја је да се од РС направи за Вучића тамни вилајет. Да се покаје шта год уради. Ако не окрене леђа Додику, претиће му споља и у региону; ако их окрене, имаће сукоб међу Србима – и у региону, и у земљи, и у странци.

Докле ћемо још моћи да балансирамо између Истока и Запада?

– Много је разлога зашто је баланс све мање могућ иако од њега не треба одустајати. Маневрисање не може да сакрије једну ствар: од Вучића хоће да направе Јануковича. Ако се одупре, подићи ће му пету колону и све пунктове прозападног отпора које и у држави и у друштву нису престали да постављају ни за његове власти.

Ако пристане на ултиматуме, исцепаће нас изнутра толико да за дуго времена не будемо у стању да пружимо било какав отпор, осим себи самима.

Шта онда Вучић сада може да уради?

– Мислим да је последњи тренутак да окрене лице оном свету који цени, а леђа оном свету кога се плаши и напољу и у земљи. Ако то учини, парафразираћу Черчила, можда неће нацији спасити мир, али ће јој спасити образ. Ако не, изгубићемо најпре образ, а потом и мир.

Школски пример хибридног рата

– Савремени теоретичари би ово назвали школским примером хибридног рата. Циљ је да се Србија толико сломи да за дуги низ година не буде у стању да буде фактор на Балкану и да за исто толико време у њој не остане нико ко би могао да постави питања њене слободе и развоја.

Не заборавите, Србија и Српска последње су земље на централном Балкану где та питања још некако могу да се поставе.

 

 

Извор: Informer.rs/Intermagazin