Издвајамо Србија

УДАРНА ВЕСТ – ВУЧИЋ ПРЕЛОМИО: Председнички и парламентарни избори 9. априла!

БЕОГРАД – Грађани Србије бираће председника државе у недељу, 9. априла, а истога дана ће скоро сигурно бити одржани и ванредни парламентарни избори, сазнаје се од извора блиских Влади Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз ове изборе ће највероватније бити одржани и ванредни избори за Скупштину града Београда, без обзира на то што градским одборницима мандат истиче тек 2018. године.

Александар Вучић, премијер Србије и лидер Српске напредне странке, одлучио се на овај потез након што је у Србији створена референдумска клима пред редовне председничке изборе. Опозиција тако већ тврди да ће уколико не победи кандидат напредњака бити пољуљан легитимитет актуелне власти и да су у том случају у року од пола године неминовни и парламентарни избори.

– Вучић је због тога одлучио да, иако је коалиција на челу са СНС-ом убедљиво победила на изборима 24. априла ове године, још једном стане на црту и опозицији, али и многобројним другим критичарима, били они на друштвеним мрежама, у невладином сектору или седели у појединим амбасадама – каже извор близак извршној власти.

Додатни разлог да заједно са председничким буду одржани и парламентарни избори јесте и то што постоје све назнаке да ће кампања за новог председника бити прљавија од иједне до сада и да су поједине групације спремне чак и да изазову немире како би се створила што затегнутија и неподношљивија атмосфера у друштву, а можда чак и да оспоре резултате избора.

– Све те најаве прете стабилности земље, а да не говоримо да су лоша порука страним инвеститорима. У таквој ситуацији ванредни избори би били мања штета. Иако се и са њима успоравају сви пројекти на неколико месеци, све је боље од стања у којем су институције блокиране и влада хајдучија – закључује извор.

Пажљиви читалац могао је и у Вучићевој изјави коју је дао у среду наслутити да је премијер спреман да на ванредним изборима реши све недоумице у вези са тим ко има легитимитет да влада Србијом.

Он је истакао да за њега не долази у обзир кохабитација са неким ко не би био председнички кандидат напредњака.

– То би значило да би Србија имала председника који би седео док Влада ради. Он би свакога дана нешто звоцао, критиковао оне што раде, имао сва права, а никакве обавезе – објаснио је премијер Вучић.

Због свега овога најлогичније решење је да напредњаци своју изборну машинерију покрену пуним гасом и да, уколико победе и на једним и на другим изборима, добију могућност да стабилно владају још четири године.

Расписивање избора 20. марта

– Од расписивања избора до дана њиховог одржавања не сме проћи мање од 45, ни више од 60 дана. Пошто је Вучић најавио да ће кампања бити кратка, може се очекивати да би избори буду расписани око 20. марта.

– Парламентарни избори, који ће се вероватно одржати 9. априла, биће 12. од увођења вишестраначја и девети ванредни избори.

– На протеклим изборима одржаним 24. априла убедљиво највише гласова освојила је листа предвођена СНС-ом (48.25%), другопласирана је била листа око СПС-а (10.95%), а трећепласирани радикали (8.10%).

Вучић: Нећу да причам о томе

Премијер Александар Вучић јуче у Ваљеву није желео да говори на тему председничких избора, јер, како је приметио, иовако чим нешто каже, сутрадан у медијима изађе да је причао о изборима, а нико га није ни питао. – Зато дозволите да сада када ме питате ја одлучим да не кажем ништа. И иначе већ имамо победника, и на председничким, а можда и на оним општим изборима. Пустите то, ја бих да говорим о озбиљним темама и о томе како ћемо да живимо боље – рекао је Вучић.

Извор: Ало