Издвајамо Свет

ДР. ХУЛСИ И ИСТРАЖИВАЧКИ ТИМ ДОШЛИ ДО ЗАПРЕПАШЋУЈУЋЕГ ЗАКЉУЧКА: “Пожар није могао срушити Куле близнакиње“

Прелиминарни резултати двогодишње “9/11” студије Универзитета Аљаске у Фербанксу по питању уништавања Светског трговинског центра, указује да “канцеларијски пожари“ нису могли изазвати колапс.

У мају 2015. године, тим истраживача је почео двогодишњу истрагу о колапсу СТЦ. Др Лирој Хулси са Универзитета Аљаске у Фербанксу и два сарадника на истраживању, доктори наука, у партнерству са Архитектама и инжењерима за истину о 9/11.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Ми ћемо истражити колапс. Вероватно нећемо моћи да кажемо шта га је узроковало, али ја ћу моћи да кажем шта није“, рекао је Хулси за “МинтПресс” 2015. године.

Прелиминарни резултати двогодишњег истраживања су сада објављени. Током интервјуа на симпозијуму “Јустице ин Фоцус”, Хулси је рекао да је тим већ истражио званичну причу да је пожар изазвао колапс зграде – и одбацили су то као лаж.

“То су наши прелиминарни закључци, на основу нашег досадашњег рада, да пожар није могао проузроковати пад ове зграде.“

Истраживачи су користили коначне елементе моделирања да процене могуће узроке пада зграде Светског трговинског центра.

“Приступио сам томе као што би и већина форензичких инжењера. Гледамо саму структуру, покушавамо да саставимо све детаље онога што је доступно, а у овом случају је врло мало тога било доступно. Јер је већина уништена или закључана негде у трезорима.“

Када се њихова студија закључи у априлу 2017. године, Хулси и његов тим ће омогућити панелу стручњака да анализирају податке и доставе студију часописима. Истраживачи обећавају “потпуно отворену и транспарентну истрагу о узроку колапса зграде Светског трговинског центра,“ и сваки корак свог научног процеса ће постављати на “WТЦ7Евалуатион.орг”. Овај пројекат ће такође обухватати преглед од стране комисије техничких експерата који ће критички прегледати истраживање које воде др Хулси и његови студенти.

Тед Валтер, директор за стратегију и развој, који је задужен за рад са осталим стручњацима, као и за прикупљање новца за финансирање ове студије, је рекао да би овај пројекат требало да се заврши у априлу наредне године.

“Експерти смишљају различите сценарије до ког нивоа врелине су пожари могли бити у различитим деловима зграде, а затим ће се у наредних 6 месеци покренути тестови и сценарија“, рекао је он за “Ацтивист Пост”.

“Последњих неколико месеци, почетком наредне године, све ће се сводити на састављање налаза у коначни извештај.“

Многи истраживачи овог случаја који су фокусирани на мистериозни догађај, као и чланови породица изгинулих, указују да би колапс “Кула близнакиња” могао бити могућа пукотина у званичној верзији приче, која би могла узроковати нову националну дискусију о догађајима тога дана. Међутим, зграда која није погођена авионом тог дана срушила се у 17:20х, а по Националном институту за стандарде и технологију (НИСТ), званични узрок колапса су били канцеларијски пожари.

Све већи број чланова породице, активиста, архитеката и инжењера доводе у питање званичну теорију о колапсу и траже нову истрагу СТЦ-а.

 

Извор: Wебтрибуне.рс