Издвајамо Свет

ЕКСКЛУЗИВНО – КРЕМЉ ОБЈАВИО: Ево о чему су разговарали ПУТИН и ТРАМП…

Председници Русије и САД, Владимир Путин и Доналд Трамп, договорили су се да ће наложити разматрање могућег датума и места личног састанка. Телефонски разговор је био позитиван и делотворан, саопштио је Кремљ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према наводима Кремља, двојица председника су нагласила и важност обнављања трговинско-економских веза двеју земаља, како би се додатно подстакао стабилан развој билатералних односа.

Трамп је руском колеги рекао да се амерички народ са симпатијама односи према Русији и Русима, на шта је Путин одговорио да у Русији гаје иста осећања према Американцима.

Путин је, како је саопштено, подсетио да је Русија више од два века подржавала Америку, била њен савезник у два светска рата и да и сада посматра Америку као најважнијег партнера у борби против међународног тероризма.
Двојица лидера су се договорила да одржавају редовне личне контакте, истакавши да желе активно да сарађују ради стабилизације односа на конструктивној, равноправној и узајамно корисној основи.

Путин и Трамп су, наводи Кремљ, разговарали о ситуацији у Сирији, посебно нагласивши да су заједнички напори у борби против главне опасности — међународног тероризма — приоритетни.

„Председници су се заложили за успостављање реалне координације руских и америчких дејстава како би се уништили ДАЕШ и друге терористичке организације у Сирији“, наведено је у саопштењу.

Током разговора је размотрена и ситуација на Блиском истоку, као и арапско-израелски сукоб, сфера стратешке стабилности и неширења нуклеарног наоружања, као и ситуација у вези с иранским нуклеарним програмом и Корејским полуострвом, додаје Кремљ.

„Било је речи и о главним аспектима кризе у Украјини. Договорено је да се успостави партнерска сарадња у вези с овим и другим питањима“, навео је Кремљ.

Путин је, такође, честитао Трампу поводом ступања на дужност председника САД, додаје се у саопштењу.

 

Извор: rs.sputniknews.com