Издвајамо Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Севернокорејски супервулкан се спрема да експлодира, и изазове пустош широм света! (ВИДЕО)

Огроман вулкан у Северној Кореји би могао бити на ивици ерупције, а ако се то деси, експлозија би могла бити толико озбиљна да би изазвала пустош широм читаве планете, упозорили су научници.

Смртоносна вулканска планина Баекду, која се налази на границама Северне Кореје и Кине, је одговорна за једну од најсмртоноснијих ерупција у људској историји, а научници страхују да би могла поново да експлодира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оближње тестирање нуклеарног наоружања Ким Џонг Уновог режима би могло бити окидач за ерупцију, јер би то могло узнемирити лаву испод површине, наводе научници..

Сада нове студије показују да би ерупција могла да избаци далеко више сумпора у атмосферу него што се то раније мислило, што би могло да опустоши живот на Земљи.

Вулканска планина Баекду је једном претрпела једну од најтежих ерупција у историји 946. године, када је еруптирала тако снажно да је формирала калдеру дугу пет километара, и произвела довољно пепела да је падао чак и у Јапану– скоро 1.100 км даље.

Страх око вулканске планине Баекду је био толики да је подстакао ретку сарадњу Северне Кореје и Запада, када је тајанствена нација позвала научнике из Велике Британије и САД-а да им помогне у проучавању.

Др Џејмс Хемонд са Универзитета у Лондону, један од неколицине одабраних који су добили приступ том месту, каже да је ерупција 946. године била много значајнија него што се претходно мислило– а историја би се могла поновити.

Истраживање др Хемонда каже: “За разлику од ранијих процена, ерупција 946. године јесте избацила велике количине сумпора у атмосферу– до 45 мегатона.“

“Овај документ показује колико је важно проучавати вулкане без обзира на то где се они налазе.“

“За овај вулкан, који је одговоран за једну од највећих ерупција икада забележених, се сматрало да има минимално ослобађање сумпора.“

“Сугеришемо да би то могло бити једно од највећих забележених.“

Стивен Гранд, сеизмолог на Универзитету Тексаса у Остину, је раније рекао: “Мислим да је ризик од деструктивне ерупције овде веома реалан.“

Тим верује да је 946. године избачено више сумпора у атмосферу него у ерупцији Тамборе 1815. године, што је допринело “години без лета“ и паду температура широм света.

Погледајте видео:

 

Извор: Wебтрибуне.рс