Издвајамо Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: ЗАПАД гомила трупе на граници са РУСИЈОМ!

Скоро 300 америчких маринаца из Северне Каролине стигло је у Норвешку. Распоређивање сигнализира одступање од вишедеценијске политике чланице НАТО да не гомилају стране трупе на свом тлу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразум за стационирање америчких трупа ће трајати најмање годину дана. Контигент који је дошао ове недеље ће се ротирати за шест месеци. Маринци ће боравити бази Ваернес, у близини Трондхејма, трећег града по величини.
Циљ мисије да америчке трупе имају тренинг у арктичким условима.

“За прве четири недеље ће имати основну зимску обуку, научиће како да се користе скијама и преживе на Арктику”, рекао је Руна Харстад, портпарол државне одбране Норвешке, а преноси Ројтерс. “То нема никакве везе са Русијом или тренутном ситуацијом.”

У марту, маринци ће учествовати у заједничкој Викинг вежби, која ће такође укључити британске трупе, додао је он.
Норвешка и САД негирају идеју да је распоређивање требало да асоцира Русију као део шире кампање НАТО-а да се супротстави ономе што називају “руска агресија” у Европи, слањем додатних трупа и оружја ближе руској граници.

Један од оснивача савеза, Норвешка обавезала се да неће гомилати стране снаге како би ублажила забринутост Москве да би то могло да послужи као платформа за изненадни напад. Деценијама скандинавска земља гомила огромне залихе оружја због припреме за могући сукоб, али је коришћење дозвољено странцима само за потребе обуке.

Осло одбацује идеју да ово одступа од старих обавеза, рекавши да ће се амерички војници ротирати а не стационирати трајно.

“Ми идемо у Норвешку 25 година тако да стварно не знам због чега се диже бука”, изјавио је Генерал мајор Нил Нелсон, командант корпуса маринаца снага Европе и Африке за Милитари.цом. “Ми само радимо свој посао, са више економског становишта”, рекао је он и додао да је циљ овога да се амерички војници науче преживљавању у веома тешким условима.

С друге стране, Русија је саопштила да је збуњена дозволом Норвешке.
“Узимајући у обзир више изјава норвешких званичника о одсуству претњи Русије у Норвешкој, волели би да разумемо у које сврхе је Норвешка спремна да тако повећа свој војни потенцијал, посебно кроз стационирање америчких снага у Ваернесу?”, упитано је из руске амбасаде.

Норвешка и Русија деле малу копнену границу далеко на северу. Ваернес се налази 1.500 километара из било ког дела Русије, али арктички програм обуке обухвата путовање ближе њему.

 

Извор: РТ