Свет

ОБАМА СЕ ОГЛАСИО ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ ИЗБОРА: Протести против Трампа су дужност наших грађана

Званичници Стејт Департмента у понедељак су дали на увид дипломатску белешку којом изражавају своје неслагање извршном указу председника Доналда Трампа о имиграцији, а америчке амбасаде извештавају о незадовољству међународне заједнице том мером. Трампову одлуку је критиковао и бивши председник Барак Обама подржавши демонстранте.
У понедељак се, први пут од напуштања дужности председника, путем саопштења огласио и донедавни амерички председник Барак Обама. Подржао је протесте против Трамповог указа наводећи како се демонстранти боре за вредности које су доведене у питање.

-Бивши председник је дирнут интересом грађана у заједницама широм земље. У својим службеним изјавама док је био на дужности, председник је увек истицао важност улоге грађана те је наводио како сви Американци имају одговорност да буду чувари наше демократије, не само за време избора, већ свакодневно, стоји у саопштењу које потписује Обамин портпарол Кевин Луис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мера коју је Трамп потписао у петак забрањује имиграцију у САД из Ирана, Ирака, Сиријие, Либије, Сомалије, Судана и Јемена, те привремено зауставља улазак избеглица. Та одлука је већ изазвала хаос на границама и царинама, азапослени из канцеларије за имиграцију тешко су је спроводили.

– Крајњи резултат ове забране неће бити пад броја терористичких напада у САД-у, него пад добре воље према Американцима и претња нашој економији – стоји у белешци објављеној путем “канала неслагања” Стејт Департмента који запосленима допушта изнођење другачијег мишљења од службене политике. Белешку је наводно потписало више стотина запослених, а њихов број расте.

Амерички званичници су у одвојеној објави рекли како су примили више извештаја америчких амбасада о запрепашћености међународне заједнице том одлуком.

– Грађани који користе своје уставно право на мирно окупљање, организације и дизање гласа према својим изабраним представницима раде управо оно што се од њих очекује када су америчке вредности доведене у питање, наводи се у саопштењу.

– Председник се суштински противи нашим вредностима с дискриминацијом појединаца на темељу њихове вере или припадности одређеној религијској заједници – закључује се у Обамином саопштењу које се овом последњом реченицом неизрециво односило на Трампов указ.

Извор: Telegraf.rs / Hina