Свет

НАПОКОН ОТКРИВЕНО! Ево шта је главни договор ПУТИНА и ТРАМПА!

Руски председник Владимир Путин и амерички лидер Доналд Трамп договорили су се у суботу у свом првом телефонском разговору да заједно крену у борбу против џихадиста Исламске државе (ИСИС).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Под утицајем 50-минутног разговора са Путином, Трамп је наредио Пентагону да смисли стратегију и у року од месец дана заједно са Москвом збрише исламисте са лица земље.

Нови партнери

Одмах након разговора са Путином Трамп је потписао извршну уредбу о борби против ИСИС. У том документу он од Пентагона тражи да за 30 дана осмисли план помоћу којег ће у рекордном року победити терористе Исламске државе.

– У року од 30 дана, министарство одбране САД мора да информише председника о новом плану против ИСИС. То је примарни циљ САД у наредном периоду. Исламска држава мора да нестане – пише у документу који је објављен на сајту Беле куће.

У уредби пише и да ће Америка у корист тог циља искористити своје ресурсе и око 6.000 војника који су до сада распоређени широм Сирије и Ирака, али и пронаћи нове савезнике.

– Војска САД од сада ће сарађивати са новим партнерима у борби против ИСИС – пише у документу.

С обзиром на садржину телефонског разговора који је пре потписивања уредбе Трамп водио са Путином, јасно је да је и Москва један од нових америчких партнера.

То је потврдио и портпарол Кремља Дмитриј Песков, који је навео да су се Трамп и Путин договорили да почну војну сарадњу.

– Путин и Трамп су се договорили да развијају односе на једнаким основама. Они ће се координисано борити против екстремиста у Сирији и Ираку. Такође, радиће на стабилизацији и развоју руско-америчке сарадње на конструктивној основи зарад заједничке користи – рекао је Песков.

Ускоро састанак уживо

И Бела кућа потврдила је да је разговор био веома позитиван и да су двојица лидера већ почела да раде на побољшању односа.

– Телефонски позив био је значајан почетак побољшања односа САД и Русије. Ти односи су кренули набоље. Двојица председника разговарала су о томе како да заједно омогуће постизање мира у Сирији. После овог позива, они ће брзо кренути у борбу против тероризма – навела је Бела кућа.

Поред борбе против ИСИС, Путин и Трамп су разговарали и о ситуацији у Сирији, Украјини, нуклеарном програму Ирана и ситуацији на Корејском полуострву. Они су се договорили и да се ускоро састану и буду у редовном контакту.

Иначе, Трамп је још у петак за телевизију Фокс њуз најавио да ће заједно са Путином уништити Исламску државу.

Инвеститори презадовољни због савеза Путина и Трампа

Директор Руског фонда за директно инвестирање Кирил Дмитријев оценио је да су руски председник Владимир Путин и његов амерички колега Доналд Трамп послали позитиван сигнал инвеститорима после свог првог телефонског разговора.

– Стављање нагласка на обнову трговинске и економске сарадње веома је важно. Очекујем велики развој бизниса између две државе – истакао је јуче Дмитријев.

Он је додао да је фонд осмислио десет руско-америчких пројеката за инвестирање од приоритета и поручио да ће их ускоро представити америчким партнерима.

 

Извор: Tanjug