Издвајамо Свет

Трамп сменио дрžжавну тужитељку Јејтс! Успротивила се уредби о забрани уласка миграната!(ВИДЕО)

ВАШИНГТОН – Амерички председник Доналд Трамп сменио је в.д. државног тужиоца Сели Јејтс која се успротивила његовој уредби о забрани уласка у САД држављанима из седам већински муслиманских земаља и довела у питање легалност те наредбе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јејтс је на функцију постављена у време администрације бившег председника Барака Обаме.

Она је смењена синоћ након што је наложила правницима Министарства правде да не брани Трампову контраверзну извршну уредбу о имигрантима.

Бела кућа је саопштила да је Јејтс „издала Министарство правде јер је одбила да примени правну уредбу која има за циљ да заштити грађане САД“, пренеле су агенције.

У саопштењу се наводи да је Јејтс „слаба по питању заштите граница и веома слаба када је реч о илегалној имиграцији“.

„Позивање на строжије провере појединаца који долазе из седам опасних места није екстремно. Оно је одговорно и неопходно“, истиче се у саопштењу.

Пошто је Трамп разрешио Јејтс дужности, на ту функцију именовао је Дејну Бентеа, тужиоца из источног округа Вирџиније.

Очекује се да ће Трамповог кандидата за државног тужиоца односно у америчком систему и министра правде, сенатора из Алабаме Џефа Сешнса ускоро потврдити његове сенатске колеге.

Нешто раније, Јејтс је написала писмо правницима свог министарства у коме је поручила: „Моја одговорност је да обезбедим да су ставови које заузимамо у суду доследни са обавезом ове институције да увек тражимо правду и залажемо се за оно што је исправно“, наводи Глас Америке.

Бивши председник Барак Обама именовао је Јејтс на место заменице државног тужиоца односно министра правде 2015, а Трампова администрација ју је позвала да остане на том положају док Сенат не потврди новог министрра правде.

На прес конференцији у Белој кући у понедељак, портпарол Беле куће Шон Спајсер поново је бранио Трампову забрану уласка путницима из седам земаља, истичући да је њом погођен само делић људи који су ушли на америчку територију од петка, када је мера уведена.

Председник Доналд Трамп је у низу твитова у понедељак ујутру навео да му је секретар за унутрашњу безбедност Џон Кели рекао да се „све одвија добро уз сасвим мало проблема“. Он је додао да су „велике проблеме на аеродромима“ изазвали кварови на компјутерима авио-компаније Делта, демонстранти и „сузе“ сенатора Чака Шумера, вође сенатске мањине.

Шумер је у недељу једва задржавао сузе док је позивао Трампа да повуче своју уредбу.

Примена мере је довела до конфузије на америчким аеродромима, где су у неким случајевима грађани са зеленим картама били задржани на испитивању пре него што им је дозвољен улазак у земљу.

Државни тужилац америчке државе Вашингтон Боб Фергусон најавио је јуче да ће тужити Доналда Трампа због извршне уредбе о имиграцији.

Фергусон је први државни тужилац који је најавио законски поступак против Трампове администрације због једне од њених одлука, наводи АП.

Фергусон је био међу 16 државних тужилаца који су оценили да је Трампова одлука „неамеричка и незаконита“.

Трамп је у петак потписао извршну уредбу о имиграцији којом се држављанима седам земаља – Ирана, Ирака, Сирије, Јемена, Судана, Сомалије и Либије – визе неће издавати наредна три месеца, док је сиријским избеглицама улазак забрањен на неодређено време.

Трамп је уредбу образложио тиме да жели да спречи да „радикални исламски терористи“ улазе у САД.

Државна тужилаштва 15 савезних америчких држава и округа Колумбија издала су заједничко саопштење у коме су истакла да је извршна уредба о имиграцији председника Доналда Трампа неуставна и траже њено повлачење, преноси АП.

Извор:Танјуг