Издвајамо

Шта се дешавало у Титовим тајним вагонима за Брионе и како се Павелић спремао за рат: ЦИА агенти открили у документима

Забележено је и како је Тита на Бријунима „посетила непозната особа која је стигла у неидентификованом авиону на аеродром у Пули. Пратили су и Титова путовања возом
Осим што су пажљиво пратили Тита на летовању, амерички шпијуни су знали колико радиоапарата има на подручју Озља као и шта све краду радници у загребачким фабрикама.

Специјални железнички вагон стигао је у Водњан с пошиљком ствари којима су последња дестинација Бриони. Ствари су на камионе укрцавали људи из одсека Титове страже те су послати у Фажану где су утоварене на бродове за Брионе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је написао агент америчке ЦИА-е у априлу 1951. године. Документ чији су делови цензурисани, тако да није јасно шта се тачно укрцавало у камионе и ко је дојавио да су тајни Титови вагони стигли у Водњан, само је део недавно објављене велике збирке докумената ЦИА с које је након више од 60 година скинута ознака поверљивих информација.

– Велика моторна једрилица сад два пута дневно плови између Фажане и Бриона са стварима које су стигле вагоном – написао је амерички агент.

Забележено је и како је Тита на Брионима “посетила непозната особа која је стигла у неидентификованом авиону на аеродром у Пули”. Пратили су и Титова путовања возом.

– Када Тито путује посебним возом, агенти посебног огранка променте УДБ-е стоје поред сваког запосленог железнице на траси, од скретничара који пребацује шине до осталих – запазили су их ЦИА агенти.

Осим што су пажљиво пратили Тита на летовању, агенти ЦИА знали су колико радиоапарата има у Карловцу, што краду радници у загребачким фабрикама, како се у биртијама хапсе људи који се шаљу на присилан рад.

– У Карловцу нема градског превоза. Владини радници возе се камионима. У граду постоје само три приватна аутомобила, старинских модела из 1935. године. Влада има два Шевролета из 1951. године с четворо врата за службену употребу. Такси возила су опорезивањем избачени из употребе. Ту је један ватрогасни камион који је у добром стању и има бензински мотор – написао је агент у августу 1953. године.

– Овде постоје само четири радија. Два власника су планирала да продају своје високе порезе. Сви они су слушали “Глас Америке” када су то могли и свима се свиђао овај програм. Они своје мишљење о комунизму, Титу и “Гласу Америке” износе само с блиским пријатељима и суседима, и то раде у великој тајности. Ови људи су одбили да раде у задругама које је основала влада јер желе да задрже самосталност. Задовољни су својим тренутним стандардом живота и сматрају да се мало тога може учинити како би им се стандард побољшао. Већина њих је апатична када је реч о планирању њихове личне или будућности њихове деце – јавио је агент.
– Радници у радионици железничких возила сматрају како су преварени јер нису добили плате и наднице у пуној висини утврђеној планом и прорачуном. Одсек за исплату радника под вођством је људи које финансира партија и купује скупе аутомобиле директорима фирме. Недавно су главни директор и његов помоћних добили амерички аутомобил финансиран из тог дела. Радници су свесни шта се догађа, али их је страх шта ће рећи у присуству многих агената УДБ-е међу њима. Због лошег опхођена радници су били приморани да краду алате, резерве делове и остале ствари из фабрике да би их продавали на црном тржишту. Сви краду због малих плата – написао је амерички агент у белезници из маја 1955. године.

Многа документа тичу се и присилног рада.

– Процедура окупљања је оваква, полиција је окружила биртију и забранила људима да излазе. Војска и УДБ-а у цивилима улази унутра и тражи да сви покажу документе. Они који су били запослени у влади и на важним индустријским радним местима одмах су пуштени. Друге су извели из биртије и увели у камионе који су их одвезли у радни логор на Кајзерици, загребачком насељу у близини реке Саве. Тамо су смештени у касарну и добили су да раде на великом пољопривредном пројекту – пише у белешци из 1949. године.

Објављен је и строго поверљив документ ЦИА од 25. априла 1951. године који има наслов “тренутне активности Анте Павелића”.

– Павелић покушава да оснује војне снаге. Наредио је да се припреме листе бившег хрватског војног особља. Павелић је уверен да је рат између западних сила и Совјетског Савеза неизбежан. Сматра да ће у овом рату западне земље, предвођене САД, морати да имају све антикомунистичке снаге, нарочито оне које имају војно искуство. Верује се да ће након пораза комунизма моћи поново да се врате на независну Хрватску – пише у документима.
Извор: Telegraf.rs