Свет

Трамп остаје без овлашћења да први употреби нуклеарно оружје?

Твитови и изјаве председника САД Доналда Трампа о употреби нуклеарног оружја, забринуле су америчке законодавце у оба дома Конгреса.

Амерички законодавци у оба дома Конгреса предложили су закон којим би било укинуто овлашћење председника САД да први испали нуклеарни пројектил на непријатеља, ако Конгрес није формално објавио рат. О закону се дуго расправљало, међутим, тек с одласком Барка Обаме са чела државе, такав закон је заиста предложен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нуклеарни рат представља велики ризик по опстанак човечанства. Истовремено, председник Трамп је рекао како би користио нуклеарно оружје против терориста. Нажалост, досадашња полтика пружала је председику могућност да први искористи нуклеарно оружје у конфликту. У кризи са земљом која је такође поседује нуклеарни арсенал, таква политика драстично повећава шансе непланиране нуклеарне ескалације“, изјавио је сенатор Едвард Марки који је представио закон Конгресу.

Закон су прве подржале групе које се залажу за разоружавање, као што је „Глобал Сецуритy Програм“.

Иако је Доналд Трамп сугерисао да ће „укинути санкције Русији, ако пристане да потпише споразум о нуклеарном оружју“, изјаве које је давао током кампање забринуле су америчке политичаре.

Трамп не само да је наговестио како би користио нуклеарно оружје на бојном пољу, већ је охрабривао савезнике Вашингтона у Азији – као што су Јапан и Јужна Кореја – да направе своје нуклеарно оружје. Оглушивши се, на тај начин, о вишедеценијску америчку политику, Трамп је у тренутку заноса рекао: „Нека дође до трке у наоружању са Русијо“.

Због сличних потеза, Трампа су многи окарактерисали као „непредвидивог“, а с обзиром на тензије између САД с једне и Русије и Кине с друге стране, и имајући у виду изјаву портпарола Кремља Дмитрија Пескова да је идеја о „симетричном разоружавању Русије и САД потпуно неприхватљива“, што мања овлашћења појединаца над нуклеарним оружјем, свакако су добра идеја.

Извор: newsweek.rs