Србија

Албанци поново ударају: Све је спремно за хапшење 57 Срба због наводних злочина на Косову

Претпретресне судије у оквиру судова издале су 57 локалних и међународних налога. Они су издати на захтев Еулекосвих тужилаца
Специјално тужилаштво Косова потврдило је приштинским медијима на албанском да постоје налози за хапшење 57 особа, а сумња се да је реч о Србима осумњиченим за наводне ратне злочине на КиМ, пишу “Вечерње новости”
Приштински медији су, како наводи лист, пренели да су налози за хапшење издати пре месец дана, односно одмах после хапшења Рамуша Харадинаја по потерници Србије у Француској.

Ове особе су осумњичене за наводне ратне злочине против цивилног становништва почињене током 1998. и 1999. године а међународни захтеви за њихово хапшње издати су после одлуке судија Еулекса.

Вечерње Новости у сутрашњем издању пишу да су оптужнице подигнуте на основу тајних спискова.

– Претпретресне судије у оквиру судова издале су 57 локалних и међународних налога. Они су издати на захтев Еулекосвих тужилаца – потврдила је Љиридона Кузмаћи, портпаролка Специјалног суда Косова, не прецизирајући које су националности оптужени, наводи лист.

Информацију да се на списку тражених налазе искључиво Срби данас није могао да потврди нико од српских адвоката са КиМ али кажу да постоји оправдана бојазан да је то тачно, пишу Новости, наводећи изјаву Љубомира Пантовића, адвоката из Косовске Митровице, који подсећа да је још пре годину дана, када је Основни суд у Пећи расписао потернице за 12 Срба из Клине за наводни ратни злочин, “упозорио на могућност да Срби буду хапшени по оптужницама које стоје у неким фиокама“.

Извор: Telegraf.rs/Novosti.rs