Занимљивости Издвајамо

ДА ЛИ НАС ЦЕЛО ВРЕМЕ ЛАЖУ? Руска академија наука прогласила хомеопатију за лажну науку!

Руска академија наука (РАН) званично је прогласила хомеопатију за лажну науку, објављено је данас на сајту специјалне Комисије РАН, за борбу против лажних наука и фалсификованих истраживања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Комисија изјављује да лечење супермалим дозама разних препарата који се примењују у хомеопатији, нема званичног основа. Тај закључак се заснива на детаљној анализи публикација у научним издањима, извештајима о научним истраживањима, и систематским извештајима“, наводи се у тексту меморандума који је потписао директор Комисије, академик Јевгениј Александров.

У документу се тврди да принципи хомеопатије и теоретска објашњења механизама претпостављених дејстава „противурече познатим хемијским, физичким и биолошким законима, а убедљиве експерименталне потврде не постоје“.

„Хомеопатске методе дијагностике и лечења треба третирати као лажно научне“, наводи РАН.

Комисија је упозорила да хомеопатија није нешкодљива и да болесници троше знатна средства на препарате који немају дејство, а игноришу препарате потврдјене ефикасности, што „може да доведе до лошег исхода, понекад и смртног“.

У вези са спроведеном анализом, РАН је препоручила Министарству здравља да хомаопатске препарате повуче из употребе у државним здравственим установама.

Предложено је, такодје, да паковања са хомеопатским препаратима буду означена не само речју „хомеопатски“, већ и натписом да немају доказану клиничку ефикасност и намену.

Комисија РАН коју чини широк спектар чланова руских научника, 1998. је основао добитник Нобелове награде за физику, академик Виталиј Гинзбург, а бави се спорним научним питањима и јавном критиком псеудонауке.

Хомеопатија је у Русији званично призната дисциплина, што је Министарство здравства озаконило 1995. године.

Извор: б92.нет