Издвајамо Свет

ЏЕФРИ НАЈС ПРИЗНАО: Хтео сам да помогнем Бакиру Изетбеговићу у тужби против Србије

Хашки тужилац Џефри Најс признао да је желео да помогне Бакиру Изетбеговићу у писању ревизије тужбе БиХ против Србије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши хашки тужилаз Дзефри Најс изјавио је да је лично бошњачком члану Председништва БиХ Бакиру Изетбеговићу још 2015. дао савете у вези са ревизијом пресуде по тужби БиХ против Србије, али је он, како каже, показао веома мало или скоро нимало интереса за то.

Најс за сарајевски Дневни аваз каже да је најпре замољен да помогне у вези са ревизијом, што је он прихватио, а потом су писаним путем Изетбеговићу послати савети још два пута – прво, крајем 2015, а друго половином 2016.

МИЛАНОВИЋ ПОНОВО ПРЕВРШИО СВАКУ МЕРУ: Ма какви српски МиГ-ови? То ће се срушити пре него што полети

Међутим, каже, ни на једно писмо, које су упутили он и др. Невенка Тром, која је од 2000. до 2012. радила у Међународном кривичном суду за бивши Југославију у тиму Тужилаштва, нису добили одговор.

Најс објашњава да је пристао да помогне у вези са захтевом за ревизију знајући колико је тај позив закаснио, али да од тога ништа није испало јер је Изетбеговић “забранио агенту БиХ Сакибу Софтићу да потписује било какав уговор са мном”. А Изетбеговићев саветник је поручио, прецизира Најс, да не буде укључен у ту причу.

– Тако се моја улога свела на ништа значајније од саветовања, јер нико не може радити на ревизији без мандата од државе – каже Најс.

У овом случају, наводи даље Најс, државу представља “Изетбеговић као представник народа над којим је вршен геноциде”.

– Ја нисам ни у каквом контакту с њим или било којим од његових саветника. Не знам докле су стигли у припремама, али на основу оног што је мени познато, ништа од оног што смо им др. Тромп и ја годинама саветовали није урађено. Али, ако Изетбеговић изађе с неким скривеним адутом у облику доказа који ће отворити ревизију, ми ћемо бити пресрећни – рекао је Најс.

Извор:Танјуг