Регион

Додик шокирао: „Амерички заступник нам је рекао да је главни циљ рушење Српске“

Осим тога, како каже, реч је о неовлашћеном поступању бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића с циљем рушења Републике Српске.
Уочи састанка у среду у Београду са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Србије Александром Вучићем и председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем, Додик је навео да је Међународни суд правде у Хагу већ рекао своје мишљење о наводној тужби БиХ – која никада није била тужба БиХ, јер Република Српска никада није на то пристала, преноси РТРС.

Додик наводи да је прича о ревизији је нелегална, противуставна и противдејтонска, а њен једини циљ је рушење Српске што су током првог поступка у Хагу јавно потврдили бошњачки агенти, адвокати и њихов амерички заступник Френсис Бојл.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рекао је да циљ те тужбе није да се прибави стотине милијарди, колико би Србија могла наводно да плати БиХ, него је циљ да се направи најозбиљнија платформа да би се срушила Република Српска и то је њима и данас циљ. Зато је важно што ћемо имати разговор у Србији, јер желимо управо да кажемо да је то са правног становишта неодрживо и неће се ни десити – казао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он сматра да је важно да постоји јединство свих политичких партија у Српској и да је сада прави тренутак да се заувек реше сва спорна питања, попут страних судија у Уставном суду БиХ, те једностраног деловања Тужилаштва и Суда БиХ.

На мети све што долази из Српске
Додик ће предложити да ово буду једине тачке не дневном реду и док не буду решене нема заједничке сарадње у институцијама БиХ.

– За то смо да, док се та питања не рашчисте, ниједно друго не стави на дневни ред, а видећемо да ли су наши други партнери из Републике Српске за тако нешто. Сматрам да је ово баш време да се то уради и потпуно сам уверен да ћемо, уколико пропустимо прилику, имати само штету за Републику Српску – оценио је Додик.

Он је рекао да му је одавно јасно да је на мети све што долази из Српске, као и да је недавно добио информацију да ће Тужилаштво БиХ због референдума о Дану Републике против њега и других званичника у Српској подићи и оптужницу.

Он је додао да је Изетбеговић створио уверење да тако нешто учини због конформизма који је стекао, очекујући да ће неко блаже реаговати.

– Сада је време да се каже наша права су наша права, бранимо наша права, не желимо да узурпирамо ваша права, али немојте очекивати ниједног тренутка да ћемо икада бити спремни да део или промил наших права препустимо вама да одлучујете у име нас – поручио је Додик.

Извор: Vestionline