Регион

Ђетићи у центру пажње: Како нам је НАТО помогао да ухватимо руског агента

Столтенберг и Ђукановић (фото:ЈуТјуб)
Нови докази разоткрили су да је руски држављанин један од наводних организатора напада у Црној Гори Едуард Широков заправо Едуард Шишмаков, пише „Побједа“.
Осим тога, они наводе да је реч о припаднику војне службе безбедности ГРУ, као и да докази упућују на значајну улогу британских и америчких обавештајних служби у овом случају.

Јасно је, наводи овај подгорички дневник, да су најмоћније обавештајне службе дале „подршку разоткривању завереничке мреже“, а светски медији су последњих неколико дана добили интригантну причу о улози Москве у дестабилизацији црногорске власти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњак за безбедност Дарко Трифуновић изјавио је за Побједу да су црногорским истражитељима у откривању организатора акције значајно помогле британска и америчка обавештајна служба, што суштински значи да је Црна Гора у безбедносном смислу већ део мреже НАТО-а.

– Остало је само још пар ратификација Приступног протокола, тако да се може рећи да је Црна Гора већ у НАТО-у. Чињеница да је бивши црногорски премијер Мило Ђукановић на последњем НАТО самиту у Варшави седео поред најмоћнијих људи света, говори да Црна Гора заузима добре позиције и да ће имати моћне савезнике. А откривање неких детаља, везаних за истрагу о покушају тероризма, указује да је Црна Гора ушла у најмоћнију безбедносну архитектуру света – оцењује Трифуновић за Побједу.

Објављивањем информације о руском војном официру Шишмакову, припаднику војне службе безбедности, озлоглашене ГРУ, која говори о умешаности Русије, Црна Гора је постала ударна вест у светским медијима од агенција Ројтерс и Асошијетед прес, британског „Дејли телеграфа“, Скај њуза, до америчких „Њујорк тајмса“ и аналитичког магазина „Политико“.

Трифуновић оцењује да британски медији интензивно пишу о акцији руских агената у Црној Гори, измедју осталог и зато што Велика Британија има проблем са руским агентима и забринута је за очување властитих информација важних за безбедност државе.

– Ово што су Руси покушали у Црној Гори је само предворје онога што ће покушати да раде у другим земљама – сматра Трифуновић и подсећа на умешаност руских служби у кампању за председничке изборе у Сједињеним Америчким Државама.

Он каже да Русија, као велика држава и моћна безбедносна сила, има могућност асиметричног водјења ратова и изазивања хибридних сукоба.

Извор: Tanjug, Vestionline