Регион

Ево шта су Американци обећали ђетићима у Минхену

Сједњене Америчке Државе ће наставити да развијају своје стратешко партнерство са Црном Гором, казао је помоћник државног секретара САД за Европу и Евроазију Џон Хефнер у Минхену, на састанку са председником Владе Црне Горе Душком Марковићем.
Када је реч о евроатлантским интеграцијама Црне Горе, Стејт департмент снажно подржава чланство Црне Горе у НАТО, додао је Хефнер, преноси РТЦГ.

Црногорски премијер се, на Минхенској безбедносној конференцији, накратко састао и са канцеларком Немачке Ангелом Меркел као и са потпредседником САД Мајклом Пенсом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хефнер је истакао да ће Стејт департмент наставити интензивно да ради како би Сенат у што краћем року ратификовао Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у. Додао је да снажно подржава политику отворених врата НАТО-а и да свака држава има право да сама тражи чланство у некој организацији, без уплитања трећих страна.

Марковић је захвалио на снажној и континуираној подршци коју САД пружају Црној Гори на путу ка ЕУ и НАТО-у и истакао да однос две државе није само партнерски и пријатељски, већ и стратешки.

Како је саопштено из Владе Црне Горе, премијер је информисао саговорника о напретку у свеобухватним реформама које Црна Гора спроводи и посебно истакао значај и посвећеност јачању владавине права.

Марковић је казао да је општа оцена сусрета које је имао са свим званичницима да је Црна Гора на добром путу, као и да је саопштено да се на Западном Балкану „дешавају ствари које нас терају на опрез“.

Како наводе у саопштењу црногорске Владе, Меркел је честитала Марковићу на избору на дужност председника Владе и указала на озбиљност тренутне ситуације на Западном Балкану.

– Истовремено је јасно саопштено да се на Западном Балкану дешавају ствари које нас терају на опрез и потребу да сви заједно у региону разговарамо о питањима која могу изазвати, не само политичку, него и безбедоносну нестабилност – казао је Марковић.

Извор: Tanjug, Vestionline