Издвајамо Србија

Један папир из Приштине може да уништи све! Бриселски дијалог на ивици: Пред Србијом немогућ захтев

Први пут Приштина овакав предлог намерава да достави у писаној форми. Београд има спреман одговор

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Други пут у само седам дана одржаће се састанак на највишем нивоу делегација Београда и Приштине. Поново нема званичне агенде о чему ће са високом представницом ЕУ разговарати Александар Вучић и Томислав Николић са једне стране, односно Хашим Тачи и Иса Мустафа са друге стране. Разговараће се о отвореним питањима, рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка Федерике Могерини. Ипак, из Приштине стижу другачије најаве. Како преноси тамошња штампа, Тачи носи у Брисел папир о признању Косова.

Осим овога, медији у Приштини наглашавају да је ово први пут да Приштина овакав предлог намерава да достави у писаној форми.

Објашњење које је Приштина спремила за Могеринијеву, због чега је потребно да се овакав документ нађе на преговарачком столу, јесте, како су навели, „чињеница да Косово као држава стагнира, односно да је од стране Београда спутана да не само буде члан међународних организација, признање као државе у оквиру Уједињених нација, вец́ и да има немогуц́ност самосталних представљања у европским институцијама“.

На овакву најаву реаговао је председник Николић.

– Србија нец́е пристати ни да разговара о признању Косова уколико приштинска страна покуша ту тему да стави на бриселски сто – изјавио је председник Србије Томислав Николиц́ за Спутњик.

Да вечерашња рунда која као и прошли пут почиње у 19 сати неће бити лака, потврђује и премијер Вучић.

Вучић је рекао да разговори у Бриселу никада нису пријатни, али да делегација Београда, у којој ће бити и председник Томислав Николић, на преговоре иде да би се бори за Србију, јер је то посао за који је плаћена.

– А шта ће да буде тамо, то не могу да знам – додао је Вучић.

Рекао је и да ти разговори никада нису пријатни, али да не жели да се жали.

– Увек имате неку врсту Павловљевог рефлекса кад идете у Брисел, знате да вас чека тешко бреме… Али не кукам и не жалим се, нема смисла, пошто Србима са безброј проблема недостаје само председник владе који ће да плаче над својом судбином – навео је Вучић.

Тема која је приоритет за Београд је формирање ЗСО. Осим тога, ту су и отворена питања о енергетици као и пуштање у рад и функционалност моста и зид у Косовској Митровици.

И овог, као и прошлог пута, најпре ће обе делегације имати одвојене сусрете са високом преставницом ЕУ, после чега ће се сви састати на заједничкој, радној вечери.

Од резултата овог сусрета врло вероватно зависи, да ли ће Србија крајем фебруара или почетком марта моћи да отвори још неко поглавље у преговорима са ЕУ.

Извор:Телеграф.рс