Здравље

Не ПИЈТЕ воду која је одстајала преко ноћи јер може да буде ОПАСНА – ево зашто!

Foto: pixabay.com
Да ли пијете воду из чаше коју сте оставили вече пре? Да ли сте приметили да има другачији укус?
За разлику од многих намирница, вода не садржи протеине и шећер и због тога микроби могу да је врло лако контаминирају и угрозе наше здравље.
Вода из чесме која је остављена у чаши полако почиње да поприма чудан укус. Многи верују да је то због микроорганизама. Хлор који се налази у њој побринуће се за мали број њих, али на собној температури они почињу убрзано да се размножавају и могу да направе озбиљне проблеме.

Чак и када је у питању чиста вода у чистој чаши, један гутљај у цео микс убацује нове бациле – поред оних које је вода покупила из прашине у просторији.

Али то заправо није разлог за устајали укус воде. За то је крив угљен-диоксид. Након 12 сати вода из чесме постаје “равна” јер угљен-диоксид из ваздуха почиње да се меша са водом у чаши смањујући њен пХ и дајући јој чудан укус. Ипак, оваква вода је највероватније здрава за пијење, пише Хеалтхyфоодхоусе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, ту су и микроорганизми. Ако користите неопрану чашу из дана у дан, постоји већа шанса да бактерије у њој направе проблем. Потпуно сте безбедни ако користите чисту чашу – сем уколико њен обод не додирују прсти, поготово неопрани након одласка у тоалет.

Дакле, вода која је неко време провела у чаши се није покварила, али ако у обзир узмемо шта се све у њој након извесног времена налази, стручнајци не саветују да је пијете, већ да узмете нову чашу и сипате свежу воду која ће вам утолити жеђ како бисте избегли пролив, грчеве и сличне стомачне проблеме.

Извор: Telegraf.rs
Фото: pixabay.com