Здравље

НИСУ КРИВИ САМО СЛАТКИШИ! Научници открили због чега се ГОЈИМО!

Foto: pixabay.com
Студија објављена у часопису Обесити показала је да стрес значајно утиче на промену килаже
Енглески истраживачи упоредили су ниво стреса и телесне тежине више од 2.500 мушкараца и жена старијих од 54 године, преноси Клиx.ба. Контролисали су количину хормона стреса познатог по имену кортизол, а који се налази у увојцима косе.
– У коси смо пронашли ниво кортизола који знатно утиче на већи опсег струка и већи индекс телесне масе. Ови резултати показују да је хронични стрес повезан с гојазношћу – казала је ауторка истраживања Сара Џексон.

Кортизол је хормон који настаје у надбубрежним жлездама, а у време стреса се отпушта у крвоток. Осим у сузбијању упале и регулисању крвног притиска, кортизол помаже у одржавању нивоа шећера у крви.
Ослобађање кортизола активира рецепторе који су густо смештени у висцералном масном ткиву које окружује људске органе, што објашњава повезаност с добијањем и губитком килограма. Обично се тестира путем крви, урина и слине, али то показује слику само у датом тренутку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ниво кортизола варира током дана, у зависности од времена, о томе шта једете, наглим стресним ситуацијама па чак и болести. Зато крв, урин и пљувачка не могу показати стварно стање када је реч о дуготрајном стресу – казала је Џексонова.

Извор: pink.rs/Informer.rs
Фото: pixabay.com