Русија

Путинова конференција: „Нанели смо ОГРОМНУ ШТЕТУ терористима, лично сам послао РАЗАРАЧ“

Руски председник Владимир Путин обратио се медијима у четвртак, рекавши да је „Русија нанела огромну штету терористима Исламске државе, што је било од велике помоћи за мир“. Такође, навео је да је слање носача авиона „Адмирал Кузњецов“ у Средоземље била његова лична идеја.

– Русија је проузроковала велику штету међународним терористичким групама, њиховим базама, наоружању и инфраструктури. Резултати тога су свакако заслуга свих земаља које се боре против тероризма, у овом случају у Сирији, и промовишу наставак мировних преговора сиријске владе и наоружане опозиције. Мислим да је штета коју смо нанели тероризму умногоме допринела миру – рекао је Путин у четвртак, преноси „Спутњик интернешнал“.

Руски председник истакао је да је у Сирији присутно на хиљаде милитаната из земаља бившег СССР, укључујући и Русију.

– За нас је од велике важности тај нажалост велики број терориста из бившег СССР-а који се окупио у Сирији. Наши подаци говоре да су у питању хиљаде, тачније између четири и пет хиљада људи из Русије и осталих совјетских република – навео је председник Русије.

Носач авиона „Адмирал Кузњецов“, праћен флотом разарача и мањих бродова који је донедавно био укотвљен у Средоземљу, недалеко од сиријске обале, тамо је послат на Путинову личну иницијативу. Председник Русије додао је да његова земља „нема намеру да се меша у унутрашње ствари Сирије, већ само да истреби терористе“, преноси „Раша тудеј“.

Уз то, Путин је додао да су му руски обавештајци открили како је током мисије „Адмирала Кузњецова“ пратило најмање осам НАТО бродова чије понашање је било „далеко од пријатељског“.
Извор: Blic.rs