Регион

УСТАШЕ ОПЕТ ДИВЉАЛЕ У ЗАГРЕБУ! Урлали „за дом спремни“, клицали Трампу и махали заставама неонациста!

Екстремни десничари марширали су данас центром Загреба у знак подршке новом америчком председнику Доналду Трампу, а како наводи портал Индеx.хр они су извикивали усташки поздрав „За дом спремни“ и носили заставе НПД, најпознатије немачке неонацистичке странке…
Колона црнокошуљаша под вођством Дражена Келеминца, председника Аутохтоне хрватске странке права (А-ХСП), уз музичку пратњу, марширала је центром главног града Хрватске.

Обучени у црно, носећи огроман штит са шаховницом с првим белим пољем, машући америчким заставама и заштићени полицијом, учесници марша у Загребу привлачили су погледе пролазника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу заставама којима су махали истакла се и застава екстремистичког, неонацистичког НПД-а (Натионалдемократисће Партеи Деутсћландс).
НПД је оцењена као најзначајнија националсоцијалистичка странка у Европи након 1945, а немачка обавештајна агенција означила је ту партију као претњу уставном поретку због филозофије странке, те је НПД под сталним надзором, наводи хрватски портал, уз закључак да „још увек није јасно шта намеравају да постигну оваквим срамоћењем у главном граду“.
Како наводи Индеx.хр, председник десничарске, Аутохтоне хрватске странке права Дражен Келеминец, који је данас предводио неонацистички марш у центру Загреба, ухапшен је.

Портал наводи, наиме, да је из загребачке Полицијске управе потврђено да је једна особа ухапшена.
„Током јавног окупљања, које је било уредно пријављено, једна особа је доведена на криминалистичко истраживање због повреде одредби закона о прекршајима јавног реда и мира.“, навели су из ПУ загребачке, пренео је овај портал.

Извор: Index.hr