Србија

Вучић поручио у Нишу: Нећу да купујем ничију бирачку вољу!

Нећу да купујем ничију бирачку вољу. Ако они имају више и могу боље, супер, гласајте за њих, а не за поштене људе који вас не лажу, већ вам искрено кажу да нешто не може, јер стварно не може – истакао је Вучић
Премијер Александар Вучић поручио је у Нишу да је циљ рада ове Владе смањење броја незапослених и истакао захвалност Србије немачким пријатељима који у њу инвестирају. Он је, после постављања камена темељца за фабрику Леони, рекао да су нишка предузећа “пропала и уништена, разграбљена и опљачкана” и да људи траже помоћ за оно што је разорено.
– Причамо о тзв. заштићеним предузећима, да бисте ме боље разумели. Када су својевремено пљачкали, измислили су причу да ће тиме да штите раднике и њихова права, а нису им уплаћивали никакве доприносе. Држава од тога ништа није имала. Ја сам примио те људе и рекао да ћемо нешто да решавамо – напоменуо је премијер.
Вучић каже да су тим радницима, за њих 5.6000, по први пут исплаћене минималне зараде.
– Толико у овом тренутку можемо. Излаз је у будућности, да људи раде, а да кроз економске активности увећамо примања и пензије које ће имати. Да ли они од тога могу да живе? Не могу, али је свакако боље од 0 динара. Нећу да купујем ничију бирачку вољу. Ако они имају више и могу боље, супер, гласајте за њих, а не за поштене људе који вас не лажу, већ вам искрено кажу да нешто не може, јер стварно не може – истакао је Вучић.
Ове године биће значајнијег повећања плата
– У Србији ће ове године бити значајније повећаване плате у јавном сектору, а по први пут би могле да буду повећане и плате запослених у јавној управи, најавио је данас премијер Србије Александар Вучић.
Премијер је, одговарајући на питање новинара када ће бити враћене плате у јавном сектору на ранији ниво односно пре смањивања, рекао да су плате у многим секторима већ враћене, као и да су у некима и веће него што су биле.
Како је навео, учитељима и наставницима су за око 0,5 одсто веће, пошто су увећане за 10,5 одсто, али им је претходно било смањено 10 одсто.
Он је додао да су, такође, повећане и здравственим радницима, војсци и полицији.
– Ове године ћемо, мислим, први пут и јавној управи да повећамо плате. Ове године ћемо значајније да повећамо плате свима и здравстевним радници, учитељима и наставницима и професорима и радницима у јавној управи и другима – навео је Вучић.
Kада имате раст, то није враћање јер, истиче Вучић, не може да се даје оно што немамо.

Он је рекао да су добри резултати били у јануару и фебруару, пошто је било предвиђено да крајем фебруаура у буџету имамо дефицит од 17 или 18 милијарди динара, а уопште тренутно нема дефицита.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је додао да ће бити остварен и значајан суфицит уколико буде једнократних прихода.

Премијер истиче да ћемо ове године свакако имати привредни раст већи од три одсто, као и да очекује да раст буде 3,5 одсто.

Он је нагласио да ће грађани то осетити, али на здравим ”економским ногама”, а не тако што ће се угрозити будућност наше деце.

– Онда имате резерве и за пројкетне зајмове и повећање плата и пензија. Људи ће то осећати сваке године – нагласио је премијер.

О предизборном споту

Премијер се осврнуо и на свој изборни спот чија се радња одвија у авиону и додао да је то тек почетак за чији успех захвалност дугује свом тиму.

– Биће још спотова који ће бити духовитији и другачији. Знам колико сам тежак човек, али свом тиму одајем признање, јер су вредни и способни – рекао је Вучић.

О Угљанину: То је разлог зашто није у влади

Вучић је изјавио и да је посета Сулејмана Угљанина Приштини и састанак са Хашимом Тачијем показао да је била исправна његова одлука да председник СДА не буде у влади, те да је то кључни разлог зашто он више није у извршној власти.

– То је један од кључних разлога зашто он није део владе – рекао је Вучић.

Показало се, додао је, да је његова одлука била исправна.

– Све друго што бих рекао, нисам сигуран да бих имао право да се на такав начин изјашњавам о ономе што је он учинио – рекао је Вучић.

Партнери и ја не морамо увек да мислимо исто

Вучић је изјавио и да је упознат са идејом појединих коалиционих партнера СНС да се истовремено са председничким одрже и ванредни парламентарни избори, и рекао да ће се чути с њима, а онда о томе обавестити јавност.

Он је додао да поштује своје коалиционе партнере и да ће им се јавити телефоном и рећи шта мисли о њиховом предлогу.

– То не мора увек да се поклапа са њиховим мишљењем – рекао је Вучић.

– Нисам се тиме бавио. Отворен сам увек за све и свакога ко жели да постави питање и има одређену идеју, како за коалиционе партнере, тако и за остале људе. Сви имају права да кажу шта мисле – рекао је Вучић.

Премијер је додао да различито мишљење показује степен демократичности у нашој земљи.

О разговору са Скотом и ситуацији у БиХ

Kоментаришући иницијативу БиХ за ревизију пресуде по тужби за геноцид против Србије, Вучић је рекао да га највише брине то што му се чини да се не ради о рационалном потезу.

Извор: Telegraf.rs/Tanjug