Регион

Хрвати се масовно одричу држављанства да би добили српско!

Држављани Хрватске масовно се одричу хрватског држављанства и то највише ради стицања српског, затим норвешког и холандског
У задњих 20 година из хрватског држављанства је отпуштено 86.746 особа, а у истом периоду држављанства се одрекло њих 606.
Само током прошле године из хрватског држављанства отпуштене су 153 особе, а 25 људи се одрекло држављанства “Лијепе њихове”. Најчешће га се одричу ради стицања држављанства Србије, Норвешке и Холандије.

Код подношења захтева нису дужни да наведу зашто су се одлучили на такав корак, али најчешћи разлози за одрицање од хрватског држављанства су запошљавање у државној служби неке друге земље. Да бисте се исписали из држављанства, морате задовољавати одређене услове, а све то има и своју цену, која није мала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истичу како отпуст из хрватског држављанства не можете добити ако се против вас у Хрватској води казнени поступак због дела за које вас терете по службеној дужности или ако сте у Хрватској осуђени на казну затвора све док ту казну не одслужите.

– Захтев за престанак хрватског држављанства могу поднети они који уз хрватско поседују и страно држављанство или им страна држава гарантује пријем у њихово држављанство под условом престанка хрватског држављанства – кажу из ХР МУП-а.

Они који су већ одселили из Хрватске захтев могу поднети и путем дипломатске мисије или конзулата Хрватске у земљи у којој живе.

У случају позитивног решења о отпусту или одрицању, наплаћује се такса у износу од 2.520 куна, што би било 40.320 динара.

Уз образац захтева за престанак хрватског држављанства с упитником треба приложити и биографују, извод из матичне књиге рођених, уверење о држављанству, важећу идентификацијску исправу и доказ страног држављанства

Извор: Telegraf.rs