Издвајамо Србија

ИНЦКО БРАНИ ИЗЕТБЕГОВИЋА: Ревизија тужбе против Србије није била против Србије већ..

Фото: Јутјуб

САРАЈЕВО – Валентин Инцко, који ће за пар дана навршити пуних осам година на функцији високог представника за БиХ, мисли да још треба да обавља тај посао и одговорност за напетости у БиХ баца на – Републику Српску, док има велико разумевање за то што је Бакир Изетбеговић направио хаос у региону покушавајући да незаконито покрене ревизију тужбе против Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да односи у региону ипак нису ни мало идилични и да су се значајно погрошали, прво између Сарајева и Бањалуке, због прославе Дана Српске, а потом и између Сарајева и Београда, због покретања захтева за ревизију тужбе против Србије за геноцид, Инцко каже да је процес дезинтеграције присутан „код куће“, али да се и то може променити.

Кривца у томе он види углавном у председнику Републике Српске Милораду Додику.

„Председник Републике Српске јесте пре две, три недеље изјавио да ће РС кренути путем Косова, значи пут независности, али је после опет изјавио да подржава интегритет БиХ. И то се тако наизменично понавља. Једанпут овако, једанпут онако“, примећује. Инцко каже да мисли да је Милорад Додик велики политички таленат, али да је „дискутабилно у ком правцу троши тај таленат“.

„Штета што је кренуо са изјавама да је Сарајево Техеран, да БиХ није одржива, да треба да се иде путем Косова… Али, никад се не зна како ће се ово завршити. Може и добро“, примећује Инцко. А то добро, по његовом мишљењу, је да Додик почне да подржава интегритет државе Босне и Херцеговине, унутар које, како каже, постоји ентитет Република Српска са надлежностима, које нико не жели да јој одузиме.

„Онда би ситуација у БиХ била много релаксиранија“, закључио је. На питање да ли је за релаксираност ситуације у БиХ и региону одговоран и бошњачки члан председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је без сагласности српске и хрватске стране покушао да покрене поступак ревизије тужбе против Србије, те да ли је тиме ударио на темеље Дејтона, и зашто га није критиковао као што то ради у случају Милорада Додика, Инцко је пун разумевања.

„Господин Изетбеговић је био под великим притиском свог народа, око 70, 80 организација које је окупио око себе када је саопштио да ће тражити ревизију. Колико сам ја пратио ствари, (премијер Србије) господин (Александар) Вучић није био превише узбуђен око тога. Он је био против тога, али најоштрије реакције су стизале из Бањалуке, а ревизија је била последња шанса за Бошњаке да се ту нешто учини“, каже Инцко

Он очекује да ће се сада ствари вратити у нормалу и каже како ревизија није ни била окренута против Србије и Срба него „против Милошевића и времена које је прошло“!

Објашњавајући последице своје изјаве у којој је у заједнички контекст довео Републику Српску и НДХ, после чега је из Бањалуке најављен прекид сваке комуникације са његовом канцеларијом, Високи представника прецизира: „Када сам говорио да 9. јануара не треба славити због три одлуке уставног суда, рекао сам: неко ће се домислити да се слави и 10. април, али онда сам рекао и да то никоме не пада на памет. А комуникација постоји. Још исти дан сам добио писмо од господина Додика, у вези са мојим извештајем за СБ УН…“.

„Нисам рекао да могу да хапсе Додика, али сам рекао да су та времена прошла, поготово време мог претходника Педија Ешдауна“, каже Инцко, одговарајући на питање да ли је мислио да је реално хапсити председника Републике Српске.

Валентин Инцко на честе оптужбе да мрзи Србе и Републику Српску каже има „доказ да то није тако“, доказ је то што је 1986, кад је био замољен да уплати пола милиона динара за изградњу Храма Светог Саве на Врачару, уместо у ту сврху дао донацију „једној финој српској институцији“, Богословском факултету у Београду, као и донацију за порушену православну цркву у Мостару.

Извор:Танјуг